Турската полиция е арестувала 46 души заради експлозията на едно

...
Турската полиция е арестувала 46 души заради експлозията на едно
Коментари Харесай

Турция арестува 46 души за терора в Истанбул, появиха се и кадри на сочената за извършител жена

Турската полиция е арестувала 46 души поради детонацията на едно от най-оживените места в центъра на Истанбул - пешеходния бул. " Истиклял ", който гъмжи от хора когато и да е на денонощието. Жертвите на гърмежа се усилиха с още две, и към този момент са осем, а 81 са ранените, сочат последните данни на формалните управляващи.

Сред жертвите са три деца, а измежду ранените ива петима чужденци - двама са сирийци, а останалите са руснак, сърбин и мароканец, оповестява турският в. " Миллиет ".

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви през днешния ден, че измежду тях е " индивидът, който е оставил бомбата, предизвикала детонацията " на едно от най-оживените места в Истанбул - пешеходния бул. " Истиклял ", който гъмжи от хора когато и да е на денонощието.

Министърът не разпознава хипотетичния причинител на бомбения атентат, само че съгласно изказванията на турските виновни представители съмненията за осъществяването на офанзивата падат върху жена, която евентуално е носела взривно устройство в чантата си.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че първичната информация допуска, че " жена е взела участие " в офанзивата. Малко по-късно правосъдният министър Бекир Боздаг заяви, че дамата е стояла при една от банките на " Истиклял " дълго време, над 40 минути, след което е тръгнала, а минута-две по-късно е станала детонацията. Вероятно устройството е било сложено в плик или в чантата на дамата и самата тя или някой различен го е детонирал отдалечено

В обществените медии се появиха фрагменти на дамата.

تحصل على صور من زوايا مختلفة للسيدة المشتبه في أنها تقف وراء هجوم
— قناة الجزيرة (@AJArabic)

Съобщението на Сойлу в понеделник не прибавя никакви детайлности за обвинената извършителка. Местните малките екрани обаче демонстрираха изображения на човек, който наподобява като жена, оставяйки пакет под повдигната цветна леха на бул. " Истиклял ".

Заедно с дамата има още двама сирийски жители, които са забъркани в офанзивата, съгласно източници от сигурността. Жената наподобява в края на двадесетте или началото на тридесетте и " е била хваната от полицията на мястото, където е отседнала ", заяви Ал Джазира.

Турският вътрешен министър разгласи още през днешния ден, че за нападението е виновна групировката Кюрдска работническа партия (ПКК), която води въоръжена битка против турската страна от 1984 година и се преглежда като терористична организация от Анкара и западните ѝ съдружници, в това число Европейски Съюз и Съединени американски щати.

" Според наши разбори нареждането за атентата е пристигнало от Кобане ", сподели Сойлу, визирайки северния сирийски град с кюрдско население близо до турската граница. По думите му там кюрдската формация е имала сирийски щаб.

" Ще отмъстим на тези, които са виновни за тази отвратителна терористична офанзива ", сподели турският вътрешен министър. Той заяви, че броят на починалите е повишен от шест на осем и че 81 души са били ранени, 50 души от тях към този момент са изписани от болница, петима са в интензивно поделение, а положението на двама се преценя като сериозно.

" Онези, които ни накараха да преминем през тази болежка на бул. " Истиклял ", ще понесат доста повече болежка ", добави той, представен от " Хюриет дейли нюз ".

Министърът на вътрешните работи загатна, че причинители са свързани с YPG, бойната група на сирийските кюрди, която Турция смята за отклонение на неразрешената ПКК.

Очаква се публични лица да дадат повече детайлности за обвинените, по какъв начин са пресекли турско-сирийската граница, защото Турция е доста строга във връзка с сирийците, които остават в огромните градове без разрешителни за престояване или без да са регистрирани.

Все още обаче никоя формация не е поела отговорност за гърмежа.

Нападението бе осъществено в 16.20 ч. през вчерашния ден. На място бяха убити четирима души, а по-късно им броят набъбна. Репортер на Ал Джазира в Истанбул сподели, че измежду убитите са тригодишно момиченце и татко му. Други две деца - на девет и 15 години също са измежду жертвите. Най-възрастният измежду умрелите е 40-годишен.

Днес жтели на Истанбул носят червени карамфили на мястото на терористичната офанзива. Има и специфична платформа за отдаване на респект на починалите. Представители на общината също раздават цветя на минувачите, оповестява телевизия TRT.

Няма информация за български жители, потърпевши при гърмежа, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Разследването на нападението ще се води от Истанбулската прокуратура, като със задачата е претрупан екип от осем прокурори и двама заместител основни прокурори, оповестява турската телевизия НТВ.

Съдът наложи през вчерашния ден възбрана за разпространяване на вести за детонацията. Бюрото за следствие на закононарушенията, свързани с тероризъм, към Главната прокуратура на Истанбул проверява " отрицателни вести в обществените мрежи, свързани с детонацията ", заяви Анадолската организация. Двайсет и петима притежатели на профили, за които е открито, че са разгласили провокативни изявления в обществените медии по отношение на детонацията в Истанбул, са докладвани на съответните органи, осведомиха от полицията.

Вътрешният министър Сойлу насочи обвинявания към Съединените щати по отношение на офанзивата, като съобщи, че съболезнователното обръщение от Белия дом наподобява на " палач, който пръв отива на мястото на престъплението ".

Турция упреква Съединени американски щати за поддръжката им за Силите за отбрана на народа (СЗН), кюрдска милиция в Сирия, която съгласно Анкара е сирийското отклонение на ПКК.

Съболезнования на Турция изрекоха още Европейският съюз, НАТО и огромен брой страни, измежду които Украйна, Азербайджан, Нидерландия, Англия, Германия, Италия, Австрия, Франция, Гърция и доста други.

По думите на Сойлу единствено през тази година турските управляващи са предотвратили близо 200 терористични набези, които евентуално е можело да имат и по-тежки последствия.

Експерти разясниха пред частната турска телевизия НТВ, че нападението не би могло да бъде осъществено без външна интервенция. Според проф. Мурат Йешилташ, " в случай че фактически зад офанзивата стои ПКК и източникът на нападението произлиза от Сирия, то Турция би могла да предприеме нови дейности ".

Анкара от месеци предизвестява, че възнамерява да стартира нова военна интервенция в Северна Сирия, с цел да се опълчи на терористичните закани. Още през май президентът Ердоган заяви за тези планове, като съобщи, че задачата на офанзивата ще бъде създаване на дълбока 30 километра зона за сигурност по границата сред Турция и Сирия.

Според специалистите не е изключено атентатът на " Истиклял " да подейства като катализатор за проектите за изпращане на турски военни в прилежащата страна.

От 2016 година до момента Турция е направила няколко огромни военни интервенции в Северна Сирия, ориентирани основно против подкрепяните от Съединени американски щати сирийски кюрдски Сили за отбрана на народа (СЗН).

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР