Турската парична единица не дава отдих на пазарните играчи, въпреки

...
Турската парична единица не дава отдих на пазарните играчи, въпреки
Коментари Харесай

Турската лира направи впечатляващ обрат

Турската парична единица не дава отдих на пазарните играчи, макар наближаващите новогодишни празници. След като падна до рекордно ниските 18.3633 лири за един щ. $ в ранните часове на 20 декември, тя се изкачи до 12.2756 за един $ в късните вечерни часове. Този 23-процентен скок е максимален от 1983-а, по данни на организация " Блумбърг ". Въпреки обрата, лирата остава с близо 45% по-евтина към $ по отношение на началото на годината.

Спектакълът последва оповестените от турския президент Реджеп Ердоган ограничения против доларизацията на националното стопанство и в отбрана на спестяванията на популацията в лири. 

Президентът, който не се отхвърля от, меко казано, екстравагантната си икономическа политика, удостовери в неделя, че никой не би трябвало да чака нищо друго с изключение на намаляване на лихвените проценти. И макар всеобщите рецензии и очевидния удар върху стопанската система, в това число топящите се приходи и спестявания, той продължава да организира програмата си, която дава преимущество на износа и на кредитирането. Поредното лихвено намаляване смъкна главната рента на Турция до 14% при ноемврийска инфлация от 21% и предстоящ растеж до над 30% през 2022-а.  

В опит да потуши недоволството, турският кабинет разгласи в късния следобяд на 20 декември изключителни ограничения в поддръжка на турската лира, която пада съвсем свободно към $, макар извършените през този месец пет интервенции от централната банка. По калкулации на банкери, тя е продала над 6 милиарда щ. $ от много изтънелите си валутни запаси.

Гвоздеят в програмата е обещанието на държавното управление да компенсира загубите на притежателите на депозити в  лири, в случай че понижението на националната парична единица към твърдите валути надвиши лихвените проценти, обещани от банките. Това ще стимулира турците да не обменят депозитите си в лири в задгранични валути поради опасенията, че внезапните промени на валутния курс ще изядат лихвените им доходи. Турската валута е изгубила 55% от пазарната си оценка към щатския $ от септември, когато стартира лихвеният опит на Ердоан, провокирал безпорядък на турските пазари. 

Въпреки оповестената програма в отбрана на лирата, тя остава най-губещата парична единица всред валутите на разрастващите се пазари за трета поредна година, което се дължи до огромен степен на изгубеното доверие в паричната политика на страната, по оценка на анализатори.

Валутни специалисти считат, че новите ограничения ще имат кратковременен резултат. Те изясняват следения на 20 декември поврат с ликвидирането на къси позиции в лири, които са доминирали валутната търговия. Асоциацията на турските банки твърди, че близо 1 милиарда щ. $ са били продадени на пазарите откакто Анкара е оповестила програмата си в отбрана на националната валута. Правителството обаче не е обяснило по какъв начин тъкмо ще реализира на процедура проекта си против флуктуациите на лирата.

В ранната утринна търговия на 21 декември турската валута се разменяше против 1.12 лири за един щ. $.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР