Турската ос - една от инициативите на ръководеното от Партията

...
Турската ос - една от инициативите на ръководеното от Партията
Коментари Харесай

Чавушоглу: Турската ос ще бъде изградена от по-мъдра, по-справедлива и по-почтена сила

" Турската ос " - една от самодейностите на ръководеното от Партията на справедливостта и развиването държавно управление за подсилване на дипломатическите връзки в световен проект, ще бъде построена от " по-мъдра, по-справедлива и по-почтена " мощ, съобщи Мевлют Чавушоглу, заяви " Сабах ".

Турският външен министър направи обстойно изявление на симпозиум в Истанбулския университет, озаглавен " Външните работи на Турция през вековния празник на републиката ".

Първият посланик на Турция загатна " дипломацията на солидарността " (наречена от някои медии дипломация на земетресението) след земетресенията от 6 февруари в югоизточната част на страната, при които починаха хиляди хора. Той съобщи, че след бедствието Турция е била очевидец на изключителна интернационална поддръжка.

" Това е резултат от нашата предприемчива, хуманна, пламенна и авторитетна външна политика ", сподели министърът. Турция беше една от трите страни, регистрирани като най-благотворителната страна въз основа на предоставената от нея филантропична помощ спрямо брутния ѝ народен приход.

" Всъщност нашата дипломация е просто демонстрация на визионерска позиция, слята с духа на времето, който се откроява в хилядолетните обичаи на нашата страна ", сподели той.

" Турците са имали своя страна, където и да отидат; всяка страна е означавала дипломация. Живеем в земи, където се е родила дипломацията, където е подписан първият кротичък контракт в историята ", сподели Чавушоглу, визирайки 2300-годишния контракт от Кадеш сред египтяните и анатолийската цивилизация на хетите.

" Нашето завещание и опит са в основата на приетите качества и мощ на турската дипломация през днешния ден ", сподели още министърът.

Чавушоглу напомни думите на президента Реджеп Тайип Ердоган в неотдавнашна тирада, в която той съобщи, че Турция е дипломатическа мощ, създаваща решения, служеща като медиатор в други случаи, дипломатическа мощ, защитаваща законните си права и ползи с достолепие, самообладание и увереност.

Той съобщи, че през днешния ден Тюркя разполага с една от най-значимите дипломатически мрежи в света с 260 задачи в чужбина.

Като напомни ситуационния отчет, написан от турски посланик, откакто при нахлуване, ориентирано против него, умира фамилията му, и по какъв начин той приключва новината, заявявайки, че е " на работа ", Чавушоглу съобщи, че те ще останат " на работа " с помощта на силата, която черпят от турската нация и нейната история.

" Бяхме на пост, когато евакуирахме над 100 000 турски жители от чужбина по време на пандемията от Ковид-19. Бяхме дежурни по време на евакуацията на хора по време на войната в Украйна; бяхме на крайник, до момента в който помагахме на потърпевшите от земетресението.

" Въпреки че останахме сами в устрема си да работим за мира в Украйна, ние положихме старания. Продължаваме да изпълняваме дълга си, като ръководим Истанбулското съглашение за зърното, с цел да осуетим международната продоволствена рецесия. Продължаваме дълга си като медиатори за разрешаване на спорове тук-там от Сомалия до Филипините, като работим по напъните за нормализиране на връзките с други страни, с цел да осигурим мир и непоклатимост. Продължаваме да изпълняваме дълга си, като се борим с ислямофобията и расизма на всички места ", сподели той.

Чавушоглу съобщи, че Турция има самочувствие за вдишване на нови начинания, до момента в който други страни избират да се изолират, като означи новата азиатска самодейност, усилването на дипломацията с латиноамериканските страни и отварянето на Африка, както и напъните за разпространяване на практиката " Нулеви боклуци " в целия свят. " Продължаваме да изпълняваме дълга си, като се застъпваме за ефикасна многостранна политика ", сподели той.

" Ще продължим работата си за по-справедлив международен ред ", заключи той. Турция е гневен покровител на промените в Организацията на обединените народи, които да дадат повече публичност на страните отвън свръхсилите в международните каузи. Президентът Ердоган се прочу с мотото " светът е по-голям от пет ", имайки поради непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР