Турската лира се срина до ново рекордно дъно спрямо долара

...
Турската лира се срина до ново рекордно дъно спрямо долара
Коментари Харесай

Турската лира пак се срина до рекордно дъно

Турската лира се срина до ново рекордно дъно по отношение на $ на 21 май, наранена от растежа на зелените пари и паниките за способността на турската централната банка да удържи двуцифрената инфлация.

Лирата се търгуваше при курс 4.5435 за $ тази заран, като доближи 4.5693 по-рано в сесията. Турската валута е изгубила 16.5% от цената си през тази година, трансформирайки се в една от най-зле представящите се парични единици на разрастващите се пазари.

" Това се дължи на световната среда, която продължава да се утежнява, характеризираща се с по-високи приходи на американските облигации и по-силен $ ", твърди Инан Демир, старши икономист в Nomura International.

" Ситуацията беше изострена от речта на (президента Реджеп Тайип) Ердоган предходната седмица в Лондон и обстоятелството, че Централната банка наподобява неспособна да предприеме дейности за прекъсване на слабостта на валутата ", изясни той.

Годишната инфлация бе 10.85% през април, а през последните месеци доближи 12.98%.

Засилващият се $ в допълнение утежни нещата за турските пари. Зелените пари доближиха 5-месечен връх по отношение на кошницата от 6 съществени валути, като в един миг цената на доларовия показател бе 93.860 пункта.

Затова способства и постигнатото съгласие сред Китай и Съединени американски щати за справяне с комерсиалния дисбаланс, което за момента отсрочва комерсиалната война сред двете най-големи международни стопански системи./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР