Турската лира се обезцени с над 10% до нови рекордни

...
Турската лира се обезцени с над 10% до нови рекордни
Коментари Харесай

Срив на турската лира с над 10% след изказване на Ердоган

Турската лира се обезцени с над 10% до нови рекордни дъна по отношение на $ и еврото, откакто президентът Реджеп Ердоган отбрани неотдавнашните внезапни намаляване на лихвата от страна на локалната централна банка и даде обещание да завоюва своята " икономическа война за самостоятелност " макар мощните рецензии за водената парична политика и молбите за превръщане на този курс.

По време на следобедната търговия във вторник турската валута поевтинява с близо 11% към 12,06 лири за един щатски $, като по-рано денем даже удари ново историческо дъно към 13,35 лири.

Еврото също нараства с над 10% към 14,10 турски лири, като преди този момент удари нов рекорден връх към 15,13 лири, оповестява БНР.

Снощи Реджеп Ердоган дефинира слабата турска валута като конкурентна, заявявайки, че това ще сътвори работни места и напредък. " Виждаме по какъв начин се играят игрите с валутния курс и лихвените проценти. Излязохме от всяка една борба, в която влязохме почтено, като заехме мощна позиция. С помощта на Аллах и поддръжката на нашата нация ще излезем от тази икономическа война на самостоятелност с победа “, сподели той.

Турският президент упражнява непрекъснат напън върху централната банка на страната да се насочи към нападателен цикъл на облекчение на паричната и лихвена политика (да намалява лихвените ставки), като съгласно него това има за цел да усили износа, вложенията и работните места - даже когато инфлацията се повишава до близо 20% и обезценяването на валутата се форсира.

Бившият заместник-управител на Турската централна банка Семих Тюмен, който беше освободен от Ердоган предишния месец, прикани за неотложно връщане към политики, които пазят цената на лирата.

" Този несъизмерим опит, който няма късмет за триумф, би трябвало да бъде зарязан неотложно и би трябвало да се върнем към качествени политики, които пазят цената на турската лира и просперитета на турския народ “, написа той в " Туитър ".

Обезценката в понеделник е най-голямата за турската лира, откогато предходният началник на централната банка беше уволнен през март, а нейното поевтиняване през последните 11 дни на търговия е най-драматичното от ноември 1999 г.

Турската лира към този момент се обезцени с над 70% от началото на годината до момента на фона на оказвания от Ердоган напън върху централната банка да понижава лихвите, до момента в който инфлацията, съгласно формалните данни, се движи към 20%, макар че самостоятелните икономисти считат, че тя е над два пъти по-висока и те се притесняват от идна хиперинфлация.

За последно Централната банка на Турция понижи предходната седмица лихвения си % със 100 базисни пункта до 15%, като от септември насам лихвата към този момент е намалена с общо 400 базисни пункта (с 4%).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР