Турската лира продължи да пада, след като заместник-управителят на централната

...
Турската лира продължи да пада, след като заместник-управителят на централната
Коментари Харесай

Турската лира продължи да потъва след оставката на водещ банкер

Турската лира продължи да пада, откакто заместник-управителят на централната банка на Турция Еркан Килимчи подаде оставка.

Доларът завоюва към 5.8% против лирата, чийто курс падна до 6.8427 за $ - най-лошото показване на валута от разрастващите се пазари - в слабата търговия по време на формалния празник в Турция.

Спадът се задълбочи, откакто заместник-управителят на централната банка Еркан Килимчи заяви, че ще подаде оставка, с цел да се причисли към Банката за развиване на Турция, съгласно източници на Bloomberg.

Турската валута е в 4-дневен интервал на загуби, макар ограниченията на централната банка в последните седмици, чиято цел е да пресечен над 40%-ия спад на валутата през тази година.

Банкерите още веднъж вкараха предели за заеми по овърнайт транзакции на междубанковия паричен пазар в сряда, затягайки дейно ликвидността, макар че вложителите чакат нараствания на лихвите, с цел да възстановят доверието си в пазара.

" Лирата се търгува по-слабо поради новината за заместник-управителя. Тя по този начин или другояче се търгуваше по-слабо, наподобява оставката прибавя към инерцията ", съобщи Нийл Джоунс, шеф продажби на хедж фондове в Mizuho Bank.

Инвеститорите са загрижени от двуцифрената инфлация и задълбочаването на недостига по настоящата сметка, както и глобите на Съединени американски щати, оповестени по-рано през август, поради задържането на американския свещеник.

Централната банка е подложена на напън от страна на президента Реджеп Тайип Ердоган, с цел да избегне нарастването на лихвите. Новините на оставката демонстрират, че страната към момента е " изцяло в рецесия ", съобщи Джорджет Боеле, валутен пълководец в холандската банка ABN Amro.

" Пазарът към момента чака централната банка да увеличи лихвените проценти доста на 13 септември, вместо да затваря задните малки врати ", съобщи Пьотр Матис, валутен пълководец за разрастващите се пазари в Rabobank.

" Това би трябвало да бъде съпроводено от фискални затягания и стопански промени, а може би още по-важно е, че Анкара би трябвало да постави старания да разсее дипломатическото напрежение с Вашингтон ", предложи Матис. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР