Турската лира падна с почти 1% в понеделник до 21

...
Турската лира падна с почти 1% в понеделник до 21
Коментари Харесай

Турската лира потъва въпреки новия финансов министър

Турската лира падна с съвсем 1% в понеделник до 21 за $, което е нестабилна първична реакция на назначението на високо ценения от вложителите Мехмет Шимшек за министър на финансите. С днешното си намаляване лирата се доближи до рекордното дъно от 21.8 за $, маркирано предходната седмица след формалните резултати от изборите, които дадоха нов седемгодишен мандат на Ердоган.

56-годишният Шимшек завоюва доверието на пазарите по време на мандатите си като министър на финансите и вицепремиер сред 2009 година и 2018 година Той сподели в неделя, че страната няма различен избор, с изключение на да се върне на „ рационална основа “.

Назначаването му се преглежда като сигнал, че новоизбраното държавно управление на президента Реджеп Тайип Ердоган се отдалечава от необикновените понижения на лихвените проценти в условия високата инфлация, което изпрати лирата в исторически спад.

Надеждата е, че Шимшек може да подтикне по този начин нужната икономическа ортодоксия и да се ангажира с пазара по-ефективно “, сподели Мохамед Елми, старши портфолио управител за разрастващи се пазари с закрепен приход във Federated Hermes.

Годишната инфлация в Турция доближи 24-годишен връх от над 85% предходната година и доближи 44% през април в символ, че е належащо в допълнение стягане на паричната политика.

Едно просто връщане към надеждна икономическа политика може да докара до забележителна смяна в капиталовата прелест на Турция “, счита Елми.

„ Дългосрочната вероятност за Турция към момента е доста позитивна – младо население, разрастваща се междинна класа и страна, която заема основно стратегическо местонахождение “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР