Туроператорът Пенгуин травъл“ заведе две групи от туристи в Йемен,

...
Туроператорът Пенгуин травъл“ заведе две групи от туристи в Йемен,
Коментари Харесай

Туроператор заведе български туристи в Йемен

Туроператорът „ Пенгуин травъл “ заведе две групи от туристи в Йемен, която от години е разкъсвана от революция и се води една от най-опасните страни в света. „ В момента сме в Йемен с две групи туристи от Европа, в които има и българи. Разбира се, че сме защитавани от полицейски конвой и вървим единствено на безвредни места “, съобщи пред TravelNews Димитър Попов, шеф на компанията. Туроператорът е профилиран в приключенския туризъм, като работи у нас и в Дания.

Групите посещават единствено туристически забележителности, като самият Попов е лидер, дружно с локални екскурзоводи. „ Всички са с калашници и няма ужасно. Навсякъде има магазини за оръжие, а калашникът коства единствено 300 $ “, разяснява Димитър Попов.



Димитър Попов с калашник

Програмата е 7 дни и стартира от Салала, Оман, до където има полети. В Йемен се посещават историческите градове Шибам, Тарим, Сеюн и се минава през долината Уади Дауан.

Йемен е една от най-интригуващите туристически дестинации в Близкия Изток и е приемала милиони туристи преди гражданската война. Заела югозападната част на Арабския полуостров, докосвайки се до водите на Червено море и Аденския залив, в тази невероятна земя в миналото са съществували едни от най-древните цивилизации в света.



Долината Уади Дауан

Страната е пленителна с невероятните си пейзажи, разкриващи приказни бели пясъчни линии, внушителни планини и плодородни зелени долини. Градовете й са завладяващи с ислямска архитектура, изобилието от джамии, сукове и пъстри пазари.

Към територията на Йемен принадлежат и доста острови, ситуирани в Червено море, най-големи сред които са Перим, Ез Зубаир, Ел Ихван. За феновете на приключенията измежду природата, от „ Пенгуин травъл “ вършат екскурзия до остров Сокотра, ситуиран във водите на Арабско море. Той е богат на над 270 ендемични типове, част от забележителния растителен и животиснки свят в страната.

Глинените многоетажни здания на град Шибам в Йемен са известни в целия свят. Много от тях са на 500 години и съвсем всички са боядисани в бяло. От 1982 година те са включени и в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. Но рецесиите и войната в Йемен са оставили своя отпечатък върху относително мирната област Хадрамаут. И опазването на античните къщи, в които и до през днешния ден живеят йеменски фамилии, става все по-трудно.

Шибам е съкровището на Йемен

Жилищните кули се издигат до 25 метра височина. Това е и повода да назовават град Шибам - " Манхатън в пустинята ". Дълго време впечатляващата архитектура е била магнит за туристи, само че през днешния ден малко хора посещават Шибам. В тесните улички сред къщите овце вървят към оборите. Долните етажи на постройките са отредени за животните. Така е от епохи. Жителите на Шибам отглеждат овце, работят на околните полета или са краткотрайни служащи. Бедността, безработицата и неграмотността са необятно публикувани проблеми в Йемен.

Тарим

Йемен е планинска страна, чийто равнини са най-вече към крайбрежията. Там няма непрекъснати реки, само че планинските райони са пресечени от няколко сезонни речни долини, наречени „ уади “, които са сухи през зимните месеци. Най-известните такива са Уади Хадрамут и Уади Дауан в източната и централната част на страната. Уади Дауан наподобява на Уади Хадрамут, само че е много по-запазен регион. Северните села села там са забавна дестинация, изключително Ал-Машад, където е гробницата на Хасан ибн Хасан от 15-и век, която е локално място за поклонничество. Там е и Ал- Хаджаран – доста остаряло населено място, на ръба на канара.

Сеюн

За страдание Йемен е рискова дестинация макар цялата си прелест, само че постоянно има туристи – приключенци.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР