Туристическият сезон върви добре, макар че все още не могат

...
Туристическият сезон върви добре, макар че все още не могат
Коментари Харесай

Министърът на туризма: Има спад от 20-25% в сравнение с Лято 2019

Туристическият сезон върви добре, въпреки че към момента не могат да се наваксат равнищата от преди пандемията и има спад от 20-25% спрямо Лято 2019. Това стана ясно от изявление на служебния министър на туризма Илин Димитров в изявление за Нова телевизия.

" Плажовете са чисти, има туристи, настроението е положително и сезонът, въпреки и къс, ще бъде по-добър от предходната година, въпреки че ще има лек спад - с към 20-25 % по отношение на 2019 година ", уточни Димитров.
Той сподели, че министерството желае да направи рекламна акция за вътрешния пазар и за прилежащи пазари - Румъния, Сърбия, Северна Македония, Гърция, Турция, за България да се опита да удължи летния туристически сезон през септември.
Служебният министър на туризма се обърна още веднъж с зов към българите да изберат българското Черноморие. Той напомни, че към този момент има опция да го създадат и с ваучери, които до неотдавна бяха единствено за храна, само че към този момент могат да се употребяват и за отмора. " Ваучерите са комфортен инструмент, ще дадат спомагателна опция за туризма ", сподели Димитров. Той означи, че ваучерите важат за всяка една туристическа услуга, която е по Закона за туризма - хотелиерство, ресторантьорство, спа процедури. Димитров напомни, че в бюджета са заложени 1 милиарда лева за ваучери, като изрази вяра от тази сума за туризъм а отидат сред 200 и 300 млн. лева

Илин Димитров сподели, че има три остри казуса, които би трябвало да се решат - протичането на лятото в условия на здравна рецесия, разплащането на хотелиерите по програмата за украинските бежанци и категоризацията на хотелите.

По програмата за украинските бежанци има доста забавяния, над 500 тъжби от хотелиери са постъпили единствено за 20 дни, обработени са 90% от тях и средствата ще бъдат платени в най-бърз порядък, може би до края на идната седмица, сподели министър Димитров.

Категоризацията на хотелите е другият проблем, на който ще се търси решение. Там също има закъснение - има 960 преписки за забавяния, дали обещание сме до края на сезона те да бъдат под 100, сподели още Димитров.

Относно случаи със повишени цени на медицинските услуги по Черноморието Илин Димитров разяснява, че е провел среща със здравния министър, ще бъде направена инспекция на частните медицински центрове - какво се случва там и по какъв метод ценообразуват. Той сподели, че за оставащите дни от сезона ще бъде засилена работата на държавните медицински центрове, с цел да могат по-адекватно да лекуват туристите. Ще се провиснал и още няколко коли за спешна помощ за Слънчев бряг и Златни пясъци.

Димитров разяснява и подготовката за зимния сезон. " Идеята е от началото до края на туристическата услуга да се уверим, че сме готови и да не влизаме в обстановка, в която браншът ни сигнализира за някакъв проблем. Миналата година зимният сезон беше доста сполучлив. Надяваме се тази година да продължи тази наклонност ", сподели още министърът на туризма.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР