Туристическият бранш очаква този зимен сезон да се доближи до

...
Туристическият бранш очаква този зимен сезон да се доближи до
Коментари Харесай

Туристическият бранш очаква зимен сезон като през 2019 г.

Туристическият отрасъл чака този зимен сезон да се приближи до равнищата на една от най-хубавите години за туризма в България - 2019 година Това споделя шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов пред Българска телеграфна агенция.

Той припомня, че през зимния сезон в годините 2018/2019 година към 1,600-1,650 млн. са били задграничните гости в интервала от средата на декември доникъде на април.

Експертът посочи, че това не са единствено туристи, избрали да почиват в зимните ни курорти, а и такива, които са предпочели страната ни поради балнео, спа, културен, винен и медицински туризъм или са имали бизнес пътувания до България. Това значи, че приблизително към 450 000 - 550 000 чужденци са дошли месечно в страната през тези три месеца, означи Драганов.

Директорът на Института за разбори и оценки в туризма предвижда, че за този зимен сезон се чака България значително да се приближи до равнищата на 2019 година, което означа да достигнем и надминем броя 400 000 или общо над 1,2 милиона визити за интервала декември - 22 март.

Най-много посетители тази зима в България се чакат от прилежащите ни страни - Румъния, Гърци, Турция, Република Северна Македония, Сърбия. От Англия се чака визитите да са над 23 000. Традиционен е ползата към зимната отмора в България и от страните от Централна Европа, скандинавските страни, Турция и Израел, разяснява специалистът.

По думите му записванията за идния сезон вървят доста добре, когато става въпрос за пазар Англия и за други пазари, свързани с чартърни полети, което значи възобновяване на тези стратегии, спрени през 2021 година

Тази зима цените за отмора с упражняване на ски спортове в България ще са на нивата на тези в Андора, предвижда Румен Драганов. Според него по цени страната ни е конкурентна на дестинациите, предлагани в Европа - Австрия, Италия, Швейцария, Франция. Той посочи, че България е желана и поради ски учебните заведения със съответните услуги за всички възрасти туристи.

Както лятото, по този начин и тази зима, инфлацията и цените на горивата няма да спрат пътуванията на българите, счита експертът. Основания за тази прогноза му дават упованията цените на почивките тази зима да се задържат и поради обезщетенията за бизнеса, а растежът на заплатите и пенсиите да даде опция на част от българите да отделят средства и за зимен отдих.

Очакваме натоварен поток от страна на българските пътувания за туризъм, като към Коледа и Нова година те ще са близо 530 000, от които към 60 000 ще са в чужбина. Всеки уикенд се чака да има по 110 000 пътувания на българите в страната тази зима към ски курортите и към балнео и спа дестинациите на България, добави Драганов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР