Туристическият бранш е разочарован от номинацията на Зарица Динкова за

...
Туристическият бранш е разочарован от номинацията на Зарица Динкова за
Коментари Харесай

Туризмът е разочарован от номинацията за министър и иска смяната й

Туристическият отрасъл е отчаян от номинацията на Зарица Динкова за министър на туризма от Политическа партия – Демократична България в бъдещото държавно управление на акад. Николай Денков, което се чака да бъде подкрепено от ГЕРБ. Бизнесът се надяваше на кандидатура, която да идва от бранша и да влезе бързо в ритъма на работа и решаването на задълбочаващите се проблеми.

„ Бизнесът не очакваше сходна номинация, а на разположение, което е близо до туризма. Надяваме се на промяна и по-сериозна кандидатура “, съобщи пред TravelNews  проф. Георги Рачев, ръководител на Алианса на туристическата промишленост в България (АТИБ), който сплотява сдруженията на туроператори, хотелиери и ресторантьори и е зам.-председател на Българската асоциация на туристическите организации (БАТА). Според него Зарица Динкова може да е добре готова като админ и обазование във външната и европейска политика, само че това няма нищо общо с туризма. „ Туризмът би трябвало да е приоритет за едно постоянно държавно управление. Министърът е хубаво да схваща, с цел да може да работи. В противоположен случай ще бъде блокиран от сектора “, разяснява Рачев. АТИБ ще изпрати писмо със своето неодобрение до акад. Денков, Мария Габриел и водачите на Политическа партия - Демократична България и ГЕРБ.

Подобна позиция изрази и Павлина Илиева, ръководител на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “ (ОБТ). Тя също е разочарована от препоръчаната номинациия. „ Новият министър би трябвало да има хрумвания и кураж с какво се захваща. Ще се прави работа на парче и няма да има подтик на бранша “, счита Илиева. По думите й министърът ще бъде жертван да не прави нищо. Затова на сектора му би трябвало човек с благоприятни условия и опит, тъй като би трябвало да бъде променен Законът за туризма и да бъде основан Гаранционен фонд за туроператорите.
„ Предложената кандидатура на Зарица Динкова е доста надалеч от туризма. Трябва ни човек, който да е работил и да е дишал в сектора, а освен да е нощувал в хотели “, разгласи ръководителят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев. Според него идва инцидентен човек, който нямат време да образоват при упованията за неприятен сезон, неналичието на туристи в крилата и голям спад от Германия. „ Динкова е хубава и красива жена, само че на нас ни би трябвало човек с опит и да е по-близо до туризма “, добави Щерев. По думите му неналичието на единна кандидатура в сектора демонстрира подигравката на политиците с туризма. От БХРА са изпратили мнение до акад. Николай Денков.
Несъгласие с номинацията в писмо до Денков, Мария Габриел и водачите на парламентарните групи от Политическа партия – Демократична България и ГЕРБ са изпратили и от Конфедерацията на българския туристически бизнес, в която влизат хотелиери, туроператори, сдруженията на редсторантите, заведенията и Националния ръб по туризъм. „ Настояваме незабавно да бъде преосмисленана кандидатурата за министър на туризма в бъдещото държавно управление. Не обсъждаме и не разясняваме персоналните качества на Зарица Динкова като специалист във външната и европейската политика, само че тя няма нужната експертиза, подготовка и обучение в туризма “, съобщи Полина Карастоянова, изпълнителен шеф на НБТ. Според нея Динкова не познава туристическия бранш и насъбраните тежки проблеми, които би трябвало бързо да бъдат решени.

" Пълно отчаяние е номинацията на Зарица Динкова за министър на туризма. Това ще бъде човек, който ще се учи на наш тил ", акцентира Ричард Алибегов, ръководител на Конфедерацията на българския туристически бизнес и ръководител на Българската асоциация на заведенията. " Партиите оповестиха, че се търсят най-хубавите специалисти за всички министерства, а ние полувачаме човек, който няма нищо общо с туризма, което е скандално ", добави той.

„ Не считам, че политически лица ще са потребни за туризма. Трябва ни водач, който може да сплоти сектора и да има визия за неговото развиване “, разяснява ръководителят на Съюза на заведенията в България Емил Коларов. „ В никакъв случай не желаеме политическо предопределение, тъй като нямаме време да учим някой на туризъм. Затова би трябвало да бъде човек от бранша, да схваща проблемите и да стартира да работи незабавно “, сподели Коларов.

Димитрина Горанова, ръководител на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА), сподели, че за поста би трябвало добър началник и с управнически опит. За нея също е значимо заместник-министрите да бъдат експерти от бранша.

Номинираната за поста министър на туризма Зарица Динкова беше в управлението на партия „ Зелено придвижване “ (част от ДБ). Тя е магистър по дипломация и интернационалните връзки от Университета " Комплутенсе " и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид. Динкова беше заместник-министър на външните работи в двете служебни държавни управления през 2021 година Тя беше основен политически консултант в Европейския парламент към евродепутата Радан Кънев. Има опит като управител на огромни интернационалните планове за Организация на обединените нации и Европейски Съюз. На последните парламентарни избори беше кандидат-депутат от 25-ти МИР в София, само че не влезе в Народното събрание.

Мирослав Иванов
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР