Туристи са предизвикали лавината в Боровец, тъй като са карали

...
Туристи са предизвикали лавината в Боровец, тъй като са карали
Коментари Харесай

Туристи са предизвикали лавината в Боровец

Туристи са провокирали лавината в Боровец, защото са карали отвън пистите, тук-там с лавинна заплаха, оповестиха от Планинската избавителна работа (ПСС). По-рано през вчерашния ден стана ясно, че лавина е паднала и затрупала трима гръцки сноубордисти и един скиор. Двама от тях са съумели да измъкнат.

След събиране на първична информация стартира и претършуване на лавинното поле. Група от трима сноубордисти и един скиор, гръцки жители, са влезнали в улея скиорско дясно от пистата М3. Двама от бордистите и скиора са повлечени от лавина, като бордистите съумяват сами да се освободят от затрупването, само че от скиора няма диря. Никой от тях не разполага с лавинна екипировка. Това се удостоверява и от първичното претършуване с лавинен апарат, като сигнал не е открит. Търсенето продължава посредством сондиране на евентуални места на затрупването, което последователно минава в проведено претършуване на лавинното поле посредством сондиране.

Лавината падна през вчерашния ден следобяд в Боровец, в региона на пистата Маркуджик 3.

Междувременно към мястото на случая потеглят и четирима водачи със избавителни кучета от групата за избавяне с кучета (ГСК) към ПСС. В търсенето взимат присъединяване 16 планински спасители, 10 чиновници на Бороспорт, както и доста доброволци – скиори и бордисти, намиращи се наоколо на случая, като четирима от тях вземат участие от самото начало на издирвателните действия. В 19:30 ч., след дълго и мъчно търсене, тялото на скиора е локализирано посредством претършуване с RECCO® детектор.

За този ден Българската лавинна асоциация (БЛА) издава предизвестие за ВИСОКА (4-а) степен за алпийския пояс (над 2 400 мнв) и ЗНАЧИТЕЛНА (3-а) степен за преходния пояс (2 000 – 2 400 мнв). Наблюденията и информацията е за Пирин, региона на Банско. С оглед напразно, новата снежна завивка и температурите през последните няколко дни, изключително рискови са северните, североизточните и северозападните подветрени скатове на билата, към които би трябвало да се подхожда с голямо внимание, а най-добре е да се заобикалят. Условията за формиране на тъй наречените снежни дъски са налице. С огромна възможност предизвестието е годно и за по-голямата част от планините в България. Предупреждения са отправени и от ПСС, и от БАССЕС, а също и от метео прогнозите.

Мястото, на което се случва случая, е известно с заплахите, които крие. В този улей през годините има голям брой произшествия, някои от които с съдбовен излаз. Сега откъсването се случва в дясната част (скиорско дясно), откъм хижа Мусала, където към този момент има навято огромно количество снежна маса. Изложението е И-СИ, а наклона – огромен. В региона температурата е към -3°С с наклонност към намаление, раздрана облачност, вятър 8-10 m/s с посока от Ю-ЮЗ. Фронтът на откъсването е от порядъка на 30 m, а пътят, който изминава лавината е към 300 m. Дебелината на откъсването е към 1,50 m. Пострадалият е открит в горната част на конуса на дълбочина 1,45 m, насочен по стомах с главата надолу по ската, без „ камбана “ пред лицето и дихателните пътища.

Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР