Туристи бяха неприятно изненадани с ограничен достъп до плаж Русалка“.

...
Туристи бяха неприятно изненадани с ограничен достъп до плаж Русалка“.
Коментари Харесай

12 лева вход: Затвориха плаж „Русалка“ с катинар

Туристи бяха неприятно сюрпризирани с стеснен достъп до плаж „ Русалка “. Александрина Спахиева е възмутена и алармира, че към този момент е въведена входна такса, написа novavarna.net.

Според нея това е недопустимо. Събират се пари, както на човек, по този начин и за паркирането на автомобил, по нейни думи. Ето и какво споделя Александрина Спахиева, без редакторска интервенция:

“С актуалното писмо бих желала да изразя сериозното си отвращение от обстановката, която се следи на плажа Русалка. Смятам, че е належащо да бъдат разкрити някои неприемливи практики, които освен пречат на публичния достъп до този прелестен плаж, само че и опонират на понятието за национално благосъстояние, споделя дамата.

С голямо страдание би трябвало да Ви осведомявам, че достъпът до плажа Русалка е стеснен с катинари и единственият вид да се насладите на това естествено украшение е да платите 12 лева на входа на комплекса. Това е недопустимо! Плажът Русалка е национално благосъстояние, част от публичния тримерен фонд, и не би трябвало да бъде трансфорат в частна благосъстоятелност, където се изискват такси за достъп.

Възмущението ми се задълбочи, откакто се пробвах да реша казуса по законов път. Заявих случая на полицията и даже беше изпратена патрулка, която беседва с шефа на комплекса. За страдание, това не докара до реализиране на съответни резултати, защото на идващия ден катинарът беше още веднъж комплициран.

Не мога да не подчертая и обстоятелството, че визитата на плажа Русалка за едно семейство от четирима души с автомобил излиза над 60 лева Това включва таксата от 12 лева на човек, както и спомагателните 10 лева за паркирането на автомобила, който се паркира пред комплекса. Тези цени са несъразмерни и неразумни, когато става въпрос за публично притежание, налично за всички жители.

Плажът Русалка има голям капацитет да бъде обичано място за отмора и релаксация за доста хора. Но сегашната процедура на ограничение на достъпа и условието на такси за влизане са спънка за свободното потребление на това естествено благосъстояние. “, написа дамата.

Тази година въпросът с достъпа до плажа във ваканционно населено място „ Русалка “ би трябвало да бъде решен. За задачата всички институции би трябвало да работят дружно, това сподели пред Радио Варна Иван Виделов, шеф на дирекция „ Контролна и инспекционна активност “ в Министерство на туризма. Той посочи, че казусът е отправен до кмета на Каварна, до МВР-Каварна и до Върховната прокуратура:

„ Въпреки това, безобразието продължава. Имаме разногласия с тях. Те настояват, че има свободен достъп. Изпращаме скришен клиент и откриваме друго – взимат такса достъп и се популяризират като частен плаж. Тази година още веднъж ще ги ревизираме неведнъж. “

Виделов посочи, че казусът е от 2019 година. Тогава е наложена глоба от 5 000 лв., идната година отново толкоз, по-следващата година – 10 хиляди лв., а предходната година – 20 хиляди лв.. Дружеството, което ръководи ваканционното населено място, апелира последната глоба, а останалите са дадени на Национална агенция за приходите за взимане.

„ Не би трябвало да има такса до който и да е плаж на българското Черноморие. Това, което се прави на „ Русалка “ е безусловно нелегално “, бе безапелационен Виделов.

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева осведоми, че събирането на такси не е в компетенциите на общината. Тя напомни, че преди две години са премахнали преместваемите обекти – контролно-пропусквателен пункт и бариери, защото не е имало издадено позволение за слагането им. Балтаджиева посочи, че земята е държавен горски фонд, а постройките са частна благосъстоятелност.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР