Тунелът под Шипка е втора фаза на проекта след обхода

...
Тунелът под Шипка е втора фаза на проекта след обхода
Коментари Харесай

Търгът за тунела под Шипка ще се забави още

Тунелът под Шипка е втора фаза на плана след обхода на Габрово.

© Надежда Чипева Този четвъртък (17 януари) изтече крайният период за подаване на предложения за строителство на тунел под Шипка. В същия ден обаче Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е решила да отсрочи събирането и отварянето на предложения. Според известие на уеб страницата на организацията повода е, че претендентите са поискали уточнения по изискванията на процедурата и те не могат да бъдат показани преди крайния период за офертите.

Обикновено в такива случаи отлагането е в границите на седмица-две, само че в този случай пътната организация е удължила периода за подаване на предложения чак до 9 април.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Търг за двойна приложимост

Търгът беше разгласен изненадващо в края на октомври, тъкмо след първия тур на локалните избори, а краен период за предстаявне на заявки за присъединяване бе началото на декември. Впоследствие обаче АПИ даде още месец на строителите да приготвят офертите си. А новото тримесечно отсрочване повдига подозрения за чисто пиар дейности от страна на пътната организация и липса на действителни проекти за строителство на тунела. Още повече че планът е без обезпечено финансиране, а след понижаването на цените на тол таксите и намаляването на обсега на системата такова ще бъде открито още по-трудно.

Прогнозната стойност на плана е 320 млн. лева без Данък добавена стойност, само че тя не е пределна, т.е. някой може да завоюва с оферта даже над тази сума, в случай че има висока оценка за техническото си предложение. Срокът за създаване на оборудването е пет години, което значи, че при най-оптимистичния сюжет тунелът може да е подготвен едвам през 2026 година.

Големият план

Общата дължина на сектора през Стара планина е 10.5 км, като ново строителство ще са 7.6 км, а реорганизация ще бъде направена на 2.9 км от съществуващия път I-5 Габрово - Казанлък. Трасето включва пет тунела с обща дължина 4 км. Основният ще е с дължина 3.22 км, а останалите 4 са по-малки - надлежно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Ще има още седем огромни уреди - един подлез и шест моста.

Тунелът под Шипка ще се намира на един километър западно от прохода Шипка и на един километър източно от връх Малуша, показват от АПИ. Северната му част ще бъде в област Габрово, а южната - в област Стара Загора. Той ще има две ленти за придвижване по 3.75 м.

" Планирано е осъществяването на публичната поръчка да бъде препоръчано за финансиране от оперативна стратегия " Транспортна съгласуваност " 2021-2027. Към сегашния миг не е обезпечено финансиране за осъществяването на обекта ", написа в документите към търга. Проблемът тук е, че все още няма признати публични документи от Европейската комисия, с които да се регламентира методът за кандидатстване за идващия програмен интервал 2021-2027 година А даже сходни инфраструктурни планове да бъдат възможни, през седмицата, от една страна, стана ясно, че България ще би трябвало да отдели забележителна част от безвъзмездната помощ по Кохезиония фонд за енергийния преход, а от друга - АПИ се отхвърли в този момент да желае пари за автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле и отсрочи това за идващия програмен интервал.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР