Тунджай Гюлер е създател и собственик на ГЕРТ груп“. Компанията,

...
Тунджай Гюлер е създател и собственик на ГЕРТ груп“. Компанията,
Коментари Харесай

Каквито и сътресения да се случат, имотите в Пловдив ще държ...

Тунджай Гюлер е основател и притежател на „ ГЕРТ груп “. Компанията, разрастваща се в няколко посоки ​- строителство, търговия с горива, туризъм и други, извършва планове в разнообразни елементи на страната и чужбина. В последните години строи интензивно жилищни комплекси в Пловдив.   

- Г-н Гюлер, имотният пазар е измежду аналитичните акценти в края на годината. Интересът към тематиката е огромен. Коментарите са разнообразни. Пловдив е една строителна площадка. Строи се доста, строи и вашата компания.

- Това е логиката на пазара и на парите. Да, всички строят, само че ние и партнираме, поддържаме едни правилни връзки с всеки от нашите клиенти - от първата среща в офисите ни, през сключването на предварителния контракт и стадиите в строителството, до предаването на ключа. От А до Я сме като едно мегасемейство, което се крепи на доверието. Като в съдружници по дългия път от първата копка до най-щастливия ден на новодомеца. Оставаме в техния профил на приятелите и в дългия интервал на гаранцията.

Това очевидно е положителното, тъй като хора, които са купували парцел от нас в първата „ Панорама “, идват в офисите ни и като клиенти в някой от новите ни планове.

При нас парите не гаснат обезверено пред инфлацията, а отвръщат на удара.

- Как се разви пазарът на парцели в следковидната 2022 година?

- Отрезвяващо, случва се това, което трябваше да се случи. Бъдещите новодомци станаха по-информирани. Спасяващите спестяванията от инфлацията - по-смели. Строителните компании и огромните вложители наляха здравите основи на положителния отрасъл, за образец по какъв начин би трябвало да стават нещата в жилищното строителство в България.



Говоря за читавите играчи, които устояха теста на многото земетресения ​-коронавирус, няколко скока на цените на суровините и материалите, обща инфлация, война и отражението й върху цените.

Не приказвам за тези, които след всяко разтърсване въздишат: „ Ох, оцеляхме и този път “, а за фирмите, които са стъпили на здрави основи и 

към този момент оформят самобитна строителна шампионска лига, която да вдигне равнището на бранша 

до степен, че всички по веригата да имат цялостно доверие на тези, които градят толкоз забавните за разбори строителни комплекси.

Изостанаха и отпаднаха тези играчи, които строяха с концепцията „ кооперация живот оправя “ и които привличаха клиенти с нелогични за пазара и цените на материалите цени на продаваемото жилище; които строяха с големи икономии; които чакаха да продадат един апартамент, с цел да продължат строителството, и така нататък

- Как се развиха цените на жилищата и трендовете в този сегмент?

- По-евтино няма по какъв начин да стане. И поради определения от България по-добър евроатлантически път, и поради инфлацията сега, и поради утрешния ни живот в еврозоната. Вече приказваме за реализиран баланс.



- А не изключвате ли рецесия като през 2008 година? Всъщност не се ли следят същите признаци от оня интервал? Ще се спука ли още веднъж имотният балон?

- През 2008 година се сринаха банки. Днес това не се случва, а в противен случай ​-банките са постоянни, факт са големите депозити, лихвите са уравновесени. Днес рецесията се споделя „ инфлация “. Какво вършат хората, опериращи с пари - било с обсег „ фамилен бюджет “, било за нещо по-мащабно, при инфлация? Обръщат спестяванията си в злато или парцели, или двете дружно. Това не е нещо ново, това е положителният ход при всяка инфлационна рецесия. Друго по-добро нещо за парите по време на обезценяване не е измислено. Това ни е завещано и от предишния век. 

В нашите офиси, в диалозите с сътрудниците и клиентите ни от дълго време не е отваряна тематиката за имотния балон, самите хора задават нова, настояща тематика - колко пари са избавени от инфлацията посредством парцелите в комплексите „ Панорама “.

- Как подбирате локациите за вашите вложения? Вече от няколко години строите в Пловдив ​- какви са наблюденията ​ви, къде търси жилище новодомецът? И къде избират да купуват жилища с капиталова цел, отдавайки ги чартърен?

- Големият коз на Пловдив е неговото развиване и оформянето му като втори център на България, след столицата. Тук е пресечната точка на огромните вложения и огромния поток от хора в дейна възраст, на доста млади фамилии от прилежащи области, които идват да живеят и работят в града.

Пловдив несъмнено пораства. „ Остромила “ да вземем за пример се трансформира в строителна площадка. С бързи темпове „ Смирненски “ се свързва с Прослав. В тази зона, към „ Пещерско шосе “,

към този момент се приказва за съвършена локация със обществена инфраструктура 

- за минути стигаш до центъра, за минути правиш и връзка с всички положителни артерии ​- за столицата, морето, цяла Южна България. Един от огромните ни нови планове, които стартираха, е точно там - с „ Панорама Авангард “ градим ново градче в града. Тук ще има ритейл парк, медицински център, детска градина, наоколо има учебно заведение. Голямото търсене ни накара да ускорим построяването на този и други комплекси. Търсене от хора, които виждат бъдещето си в Пловдив, и от хора, които имат пари, които се чудят какво да вършат по време на инфлация. Ние се явяваме положителният другар в подобен миг. 

- По време на инфлация! Преди време казахте, че инфлацията е водещият фактор, който поддържа интереса към продажбите на жилища. Каква е обстановката с днешна дата?

- Хората в България постоянно са били спестовни. Оказа, че това се е предавало от потомство на потомство. Разбира се, не в такива размери, каквото покритие имаше преди измененията, само че като калкулираме спестовния метод на живот и положителните приходи, за които нямаш капиталови хрумвания, се получи един сериозен % от хора, които получиха инфлационен пестник. Някои взеха решение да вложат парите си в парцели още преди 2 години, други го направиха по-късно. Има и такива, които разсъждават, че могат да дойдат по-тежки времена и е хубаво да има заделени пари, колкото и инфлацията да ги „ яде “ хапка по хапка. Тази категория от купувачи също идват към този момент при нас.

- Какво е бъдещето на имотния пазар? Какво да чакаме през 2023 година? Възможни ли са разтърсвания, които да дадат отражение на цените и те да тръгнат надолу?

- Реално в България са вероятни умерени разтърсвания, такива каквито публицистите обичат да виждат, тъй като стават за водещи вести, само че това би могло да бъдат местни разтърсвания. Да, случват се в райони със мощно изразени миграционни процеси, където понижава фрапантно наличието на младежи, няма вложения, обрисуват се бели петна на картата. Вече има такива регионални градове, в които след всяко тримесечие регистрират по-ниски показатели на получени позволения за строителство или въведени в употреба нови здания и жилища.

Икономическите разтърсвания могат да повлияят на всеки един пазар, включително и на имотния, само че без значение от тях, в Пловдив цените на парцелите постоянно ще държат положителни европейски цени. А това единствено приказва добре за един град, който става все по-добър за живеене.

Пловдив е като ракета​ носител, генерира добавена стойност във всяка сфера на живота - и поради разположението си, и поради културата, и поради хората му, и поради силата на новите пловдивчани.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР