Туморите на костите могат да бъдат доброкачествени и злокачествени. Те

...
Туморите на костите могат да бъдат доброкачествени и злокачествени. Те
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за рака на костите и меките тъкани?


Туморите на костите могат да бъдат доброкачествени и злокачествени. Те могат да се развият от всевъзможен тип кафези, които се съдържат в костната тъкан или вътре в костта. Има доста типове костни тумори, и лекуването им също е друго. Всъщност, даже и един и същи тип тумори могат да се разграничават между тях. Затова всеки пациент би трябвало да се прави оценка и лекува самостоятелно. При тумори на костите, мускулите и меките тъкани нормално се изготвя дълготраен проект за лекуване. С верен метод, шансът за изцеление и на най-злокачествените тумори може да доближи до 70%. Проф. Д-р Харзем Йозгер от лечебни заведения, един от най-известните онкоортопеди в Турция, излекувал сполучливо и доста пациенти от България, отговори на някои от най-често задаваните въпроси за туморите на костите, мускулите и меките тъкани.

Всеки израстък на костите и меките тъкани ли е рак ?

Не, не всяка туморна маса в костите и меките тъкани е рак. Образуванията, открити в мускулната или скелетната система, могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. Доброкачествените нарастват релативно постепенно и не се популяризират в други елементи от тялото. Злокачествените тумори, от своя страна, нарастват неконтролируемо посредством скоростно разделяне и могат да се популяризират в други елементи от тялото.

Опасни ли са доброкачествените тумори ?

Доброкачествените тумори също са разнообразни. При някои от тях е задоволително постоянно наблюдаване, до момента в който други нарастват бързо и отслабват структурата на близките тъкани. Ето за какво, от време на време доброкачествените тумори също постановат намеса. Поради това е извънредно значимо развиването на тумора да се прави оценка от доктор, профилиран в тази област.

Какви недоволства провокират туморите на мускулната и скелетната система ?

Основните недоволства, свързани с туморите, са отичане, болежка и елементарно зараждащи фрактури. Най-отличителният признак за израстък е оток, който може да се види или напипа с ръка. Ако такава издутина се появи ненадейно и нараства бързо, твърда е и прилепва към заобикалящите я тъкани, може да се подозира недоброкачествен израстък. Освен това, ненадейно и бързо повишаване на маса, която е налична от доста време, също може да бъде сигнал, че нейният темперамент може да се е трансформирал. Противно на общоприетото и с изключение единствено на някои типове тумори, болежка се усеща единствено в напреднал етап, когато огромни туморни маси притискат прилежащи тъкани или засегнатата кост се счупи. Понякога в отслабената кост се появява фрактура без никакви предшестващи недоволства.

Колко чести са туморите на мускулната и скелетната система ?

Туморите на мускулната система са относително рядка група болести. На процедура, те съставляват 2 на 1000 от всички злокачествени тумори. Тъй като се срещат рядко, с експертиза за лекуване на подобен вид болести разполагат единствено стеснен брой лечебни заведения по света, които постоянно лекуват такива пациенти.

Как се диагностицира болестта и към какъв доктор би трябвало да се обръщат пациентите ?

Тъй като това е рядка група болести, нужната информация и експертиза са налични единствено при експерти в онкологичната ортопедия и центрове, фокусирани върху лекуването на такива болести. Веднага след слагането на диагнозата пациентите би трябвало да се обръщат към тези центрове и да продължат лекуването и следенето си в тях.

Какви са аргументите за тумори на мускулната и скелетната система ?

Някои фактори имат потвърдена връзка с дадени типове рак. Така да вземем за пример, тютюнопушенето може да аргументи рак на белите дробове, а контактът с азбест способства за рак на пикочния мехур. Такова влияние на външни фактори обаче към момента не е намерено при туморите на мускулната и скелетната система. Все отново, някои злокачествени тумори могат да се развият въз основа на болести, които не се смятат за туморни, като заболяването на Пейджет или неврофиброматоза, или след лъчетерапия. А някои тумори, като да вземем за пример наследствените множествени екзостози, се предават от потомство на потомство.

Как се лекуват туморите на мускулната и скелетната система ?

Основната цел при съвсем всички тумори е цялостното унищожаване на засегнатата тъкан посредством хирургична интервенция. Процесът стартира с биопсия и включва разнообразни и доста значими елементи според от вида на всеки израстък. Лъчетерапия и химиотерапия може да се употребяват като допълващо лекуване, с цел да се улесни интервенцията и да се предотврати наново пораждане и разпространяване.

Може ли туморът да се популяризира или да се трансформира в недоброкачествен след интервенцията ?

Правилният метод е туморната маса да се в профил напълно, без да се оставят никакви наранени тъкани. Тук не стои въпросът за превръщането на тумора в недоброкачествен вследствие от хирургичната интервенция. Но в случай че заради неефективна интервенция останат туморни тъкани, туморът може да се популяризира.

Могат ли пациентите да се върнат към нормалния си метод на живот след такава интервенция ?

С вярна и подобаваща реорганизация, огромна част от пациентите имат опцията да се върнат към нормалния си метод на живот. При някои от пациентите известно съкращаване или дисторция на крайниците може да наложи следваща интервенция след време.

Колко време лишава лекуването на този вид болести ?

В взаимозависимост от типа на процедурата, интервалът на лекуване и възобновяване може да продължи сред 2 и 6 месеца. При някои типове тумори може да се приложи проект за химиотерапия до 1 година.

За да се избегне рискът от наново пораждане на тумора или разпространяването му в други органи, пациентите се наблюдават на всеки 3 месеца през първата година, на всеки 6 месеца през втората година и един път годишно за интервал от 10 години. Това следене е належащо, с цел да може всевъзможни проблеми да се уловят и разрешат в точния момент.

За спомагателна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228





 

*публикация

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР