Подводницата Vanguard пристига у дома, напълно залята от водорасли

...
Тук, във Военната зона, видяхме нашия справедлив дял от военноморските
Коментари Харесай

Тук, във Военната зона, видяхме нашия справедлив дял от военноморските кораби, изглеждащи, как да кажем, по-зле от износване. Дългото разгръщане в морето, намалените размери на екипажите и тежките темпове на операции могат да доведат до образуване на тежка ръжда и корозия върху повърхностните бойци. Подводниците, от друга страна, нямат лукса на лесен достъп до по-голямата част от структурата си, за да държат корозията под контрол и мръсотията, дори ако искат. Подводниците с балистични ракети, чиято работа е да отидат да намерят дупка в океана, за да се скрият за дълги периоди от време, независимо от това прекарват малко време на повърхността.

Скорошни изображения на подводница с балистични ракети с ядрен двигател от клас Royal Navy (SSBN), взети от Шийла Уиър – заловени след като подводницата е завършила шестмесечен възпиращ патрул – подчертават огромния удар, който тези левиатани от дълбините могат да понесат, докато са на мисия за дълги периоди от време. Ракетната лодка изглежда като морско чудовище, излязло от дълъг сън на дъното на океана.

Въпросните снимки са направени, когато класната подводница се завърна във военноморската база на HM Клайд, известна още като Фаслейн, на западния бряг на Шотландия, по-рано днес. Коя конкретна подводница от класа Vanguard беше това - има общо четири - и къде се осмели да отиде през шестте си месеца в морето, остава неизвестно. Секретността около движението на тези SSBN е стандартна практика за Кралския флот. Една британска ПЛАРБ винаги остава да патрулира от военноморската база на HM Clyde във всеки един момент, за да гарантира, че ядреното възпиране на втория удар на страната остава надеждно. От 1998 г. SSBN на Кралския флот осигуряват единствената способност за ядрени оръжия на Обединеното кралство.

Това, което веднага става ясно от изображенията, е колко грубо изглежда подводницата. Повърхността на корпуса му е покрита с кафеникаво-зелен оттенък, много сериозен пример за „морско [или био] замърсяване“ — натрупване на различни морски организми върху повърхностите на плавателните съдове. Въпреки че могат да се прилагат бои против замърсяване, за да се предотврати това, техника, която Кралският флот и Министерството на отбраната на Обединеното кралство продължават да проучват, проблемът не може да бъде спрян изцяло, както се подчертава от снимките.

Това също трябва да бъде отбеляза, че много от безеховите плочки на корпуса липсват на снимките, което е типично след завършване на дълго разгръщане. Безеховите плочки са проектирани да абсорбират звуковите вълни на активния сонар, както и да минимизират звуците, излъчвани от подводника, за да намалят шансовете той да бъде открит чрез пасивен сонар. Изображенията ясно показват участъци от ръжда, които са се образували под липсващите плочки.

Сравнявайки снимките от днес с тези, направени на подводница от клас Vanguard, излитаща от Фаслейн в края на август, разкрива колко натрупано е морското замърсяване е. Те също така подчертават как дължината на патрула е причина за разрошения външен вид на подводницата, а не нейната възраст. Независимо от това, тези лодки сега са в напреднал етап от кариерата си.

Четирите подводници от клас Vanguard на Кралския флот са влезли в експлоатация през 90-те години на миналия век с предвиден експлоатационен живот от 25 години. Както посочихме в миналото, всяка лодка има 16 ракетни тръби за UGM-133 Trident II, изстрелвани от подводници балистични ракети (SLBM). Само осем ракети обаче се носят, за да се спазят разпоредбите на договора. SSBN на Кралския флот могат да носят максимум 40 бойни глави, когато извършват патрули за възпиране, като всяка ракета Trident може да носи множество бойни глави или множество независимо насочващи се летателни апарати за повторно влизане (MIRV).

В момента Обединеното кралство е започва замяната на своите подводници от клас Vanguard с четири лодки от клас, струващи общо около 43 милиарда долара. Очаква се тези подводници да влязат на служба в Кралския флот в началото на 2030 г. Ще има и модернизация на ракетите Trident, които вероятно ще получат бойни глави W93.

https://www.youtube.com/watch?v=IMMBCN7XKeEu0026embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww. thedrive.com%2Fu0026source_ve_path=MjM4NTEu0026feature=emb_title

Както беше отбелязано по-рано, въпреки че точните движения на подводницата през нейните шест месеца в морето остават неясни по дизайн, това не попречи на експертните коментатори да опитат за да идентифицира аспектите на своите пътувания. Том Шарп, бивш командир на Кралския флот, твърди, че новите изображения показват, че подводницата е извършвала операции в топла вода, в крайбрежни/плитки брегове и при много ниски скорости.

https://twitter.com/ TomSharpe134/status/1701217317357559992?s=20

Други се запитаха защо корабът е бил изпратен на патрул за шест месеца, като се има предвид, че разполагането обикновено продължава само два до три месеца. Ханс Кристенсен, директор на Проекта за ядрена информация, Федерация на американските учени, се съмнява дали продължителното време, прекарано в морето, означава проблем с някоя от другите SSBN на Кралския флот - във всеки един момент единият винаги е на патрул, един е в основен ремонт за презареждане, а двама трябва да заменят или да се присъединят към патрулиращия кораб, ако е необходимо. Кристенсен също предполага, че патрулът може да е бил демонстрация на максимална издръжливост на възможностите на подводницата.

https://twitter.com/nukestrat/status/1701204423446311231?s=20

Каквото и Причина за продължителността на патрула, в миналото бяха повдигнати опасения относно удълженото разгръщане на SSBN на Кралския флот, особено по отношение на оперативната безопасност. Още през декември 2022 г. вестник съобщи, че британските подводници Vanguard са били разположени в морето за рекордна продължителност от пет месеца всяка през тази година. Според командир Роб Форсайт от Кралския флот (в оставка), който е бил капитан на ядрени подводници Polaris през 70-те години на миналия век, продължителността на такова разполагане може да има сериозни последици за морала на екипажа и стандартите за безопасност.

„Днес надеждни анекдотични доказателства предполагат, че подводничарите на Кралския флот, служещи на борда на настоящите патрули Trident на Обединеното кралство, служат 150 дни или повече. Това е два до три пъти повече от продължителността само на един от моите собствени патрули“, каза той. „Голямата опасност е, че тази непроменяща се рутина, седмица след седмица, води до скука, самодоволство и неизбежен спад в стандартите.“

С това казано, по-продължителните патрули на ядрени подводници очевидно стават все по-често срещани в рамките на Кралския флот. В резултат на това те не само тестват издръжливостта на екипажите, но очевидно нанасят щателен удар на самите подводници – както показват последните изображения. В някои отношения дълбоко изветрената подводница може да се разглежда като нещо като почетен знак за нейния екипаж, който издържа толкова дълго разполагане дълбоко под вълните.

Благодарим на Шийла Уиър (@SheilaLWeir), че позволи да публикуваме нейни снимки на подводници от клас Vanguard.

Свържете се с автора: [email protected]

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР