Тук сме се събрали хора с най-различни професии и политически

...
Тук сме се събрали хора с най-различни професии и политически
Коментари Харесай

Обявиха движение ”Трети март”. Кои са там? Сред учредителите ли е Радев?

" Тук сме се събрали хора с най-различни специалности и политически пристрастия, само че обединени от общонародната идея да защитим Трети март като народен празник ", разгласи евродепутатът Петър Витанов на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция.

 

Имаме подготвеност да сложим този въпрос на всенародно допитване посредством референдум, добави той.

 

Сред основателите са професор Искра Баева, ексминистърът Весела Лечева, Георги Кадиев, проф. Валери Стефанов, доцент Жаблянов, евродепутатът Петър Витанов, боксьорът Тервел Пулев. В придвижването се включват и публицистите Явор Дачков, Велислава Дърева.

 

В края на юли ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ и Движение за права и свободи внесоха общ законопроект за промени в Конституцията в деловодството на Народното събрание. Едно от предложенията в него е 24 май да размени 3 март и да стане народен празник на страната.

 

Обединени сме от идеята, да защитим 3 март като народен празник, тъй като е кулминаця на 5-вековна битка за избавление, линията сред оковите и свободата, обявиха основателите. Тя въплъщава стотиците, починали за свободата на България. Тук сме с цел да се противопоставим на опитите за замяна. Това е един интелектуален кръг, обявиха основателите на самодейността " 3 март ".

 

" Трети март е линията сред оковите и свободата. Трети март е раждането на нашата модерна страна и Трети март въплъщава подвига на десетките, стотици хиляди починали за свободата на България ", уточни Петър Витанов.

Тук сме хора, които се опитваме да се противопоставим на този опит за замяна на историята в името на някои конюнктурни цели, добави той.

 

Витанов уточни, че в главната част на самодейността са представители на научната общественост, лекари, актьори и спортисти.

 

В отговор на въпрос Витанов сподели, че президентът Румен Радев не е част от самодейността. Идеята на тази маса тук не е да вършим политическа партия, а да зададем въпроса желае ли българският народ да смени националния си празник, изясни той.

 

Академик Иван Юхновски съобщи, че една възможна смяна на националния ни празник, би било огорчение със починалите герои през петвековното турско иго. Той назова полемиката, провокирана от желанието на сглобката, като фамилно принуждение.

 

" 3 март не е празник на Руската империя. Това е плод на напъните на българите. Българите десетитилетия са се борили за своите права. Това е български празник, това желая да подчертая “, взе думата проф. Искра Баева.

 

Включих се тук, засегнат от конюнктурното държание ПП-ДБ, съобщи Явор Дачков. Не може националният празник да се сменя през няколко десетилетия. Това е безусловно несериозно. Има дребна група русофоби, тя е сред 16 и 20 %. Тяхното посланичество е безусловно малко. Те желаят нещата да станат принудително, тъй като всичко съветско би трябвало да бъде изчегъртано. Това ми се видя безусловно безсрамие и по този начин взех решение да вземам участие, изясни журналистът.

 

" Не съм загатнал името на президента, тъй като президентът Румен Радев не е част от самодейността. Идеята на тази маса не е да вършим политическа партия, а да зададем въпроса дали българският народ да промени своя народен празник “, отговори на въпрос Петър Витанов, за какво не е загатнал името на Румен Радев измежду имената, учредяващи това придвижването.

 

 

Явор Нотев разяснява, че задачата на придвижването е да се съберат 400 000 законни подписа, с цел да може да се организира референдум.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР