Тук съм, за да оборим две лъжи, които бяха изречени

...
Тук съм, за да оборим две лъжи, които бяха изречени
Коментари Харесай

ГЕРБ: Промяната предаде българския интерес! Поели са ангажимент за затваряне на над 40% ТЕЦ-ове

„ Тук съм, с цел да опровержим две неистини, които бяха изречени от Кирил Петков. Първата огромна неистина е, че държавното управление на „ Борисов-3 ” е поемало ангажимент за 40% понижаване на излъчванията (парникови газове – б.р.). Единствената държава-членка, която гласоподава „ въздържал се ”, беше България и това може да бъде тествано на съвещание на съвет " Околна среда ".

 

Втората огромна неистина е, че държавното управление на Кирил Петков не е поемало ангажимент термични централи да бъдат затваряни.Не единствено, че ще бъдат затваряни, само че и процентът, който ще бъда затворен е повече от 40% ”.

 

Това сподели Жечо Станков – народен представител от ГЕРБ и някогашен зам.-министър на енергетиката по време на брифинг на партията в коридорите на Народното събрание.

 

Припомняме, че по-рано през днешния ден от " Продължаваме промяната " дадоха изказване за медиите, в което бяха безапелационни, че проектът за възобновяване не планува затваряне на централи.

В постройката на Народното събрание някогашният енергиен министър Теменужка Петкова и някогашният учебен министър Красимир Вълчев разискваха енергийното бъдеще на България и обещанията на държавното управление на смяната в тази сфера.

 

Лъжата е главен прийом за ръководство на " Промяната ". Излъгаха, че не са поели ангажимент за затваряне на въглищните централи, заяви Теменужка Петкова. 

 

„ Асен Василев и Кирил Петков, които отидоха на място и се разписаха в подписките на синдикатите за избавяне на Маришкия басейн, с едната страна се разписваха, а с другата поемаха ангажимент, с който да затворят 83% от въглищните мощности на страната ”, акцентира Жечо Станков.

 

„ Лъжата беше главен прийом на ръководство на Политическа партия.  Искам да прибавя още една неистина, която Кирил Петков се опита да стартира на срещата с представители на Европейска комисия. Той изясни, че когато те са поели властта, България е била от дребното страни членки, която е имала доста ниска степен на подготвеност за своя проект за възобновяване. Но това е огромна неистина, тъй като ние оставихме на 99% координиран с Европейски Съюз проект, утвърден и проект, в който дата за затваряне на въглищните централи нямаше. Такива безумни задължения ние в никакъв случай не сме поемали ”, акцентира Теменужка Петкова.

 

„ Ние бяхме единствената страна членка на Европейски Съюз, която не гласоподава „ За ” новия размер на излъчванията, които трябваше да бъдат възприети като изискване за съблюдаване на екологичните правила ”, посочи Петкова.

 

Тази неистина ще ни излезе доста скъпо. Кирил Петков е поел ангажимент и за затваряне на въглищните централи, а ние подобен ангажимент не сме поемали. Борили сме се за опазване и равномерен преход.

 

Това, което са предложили, е невероятно, не пази ползите на страната и изправя пред риск енергийната и национална сигурност на България ”, уточни тя.

 

Заради натаманяване на лобистки планове, като този за батериите, който е недоходоносен, беше занимателен Планът за възобновяване с година и половина. Предадени са ползи на България поради плана за батериите, сподели от своя страна Красимир Вълчев. 

 

„ Категорично ще бъдем превърнати от чист експортьор в чист вносител. Това, което Петков и Василев са създали, залага енергийна и икономическа рецесия през 2025 година Не можем да изградим заместващи мощности до 2025 година, не можем да инсталираме толкоз възобновими източници, мрежата няма да издържи ”, изясни той.

 

Кирил Петков и Асен Василев предадоха българските ползи, безочливо излъгаха, лицемерно приказват за обективен преход, тъй като той няма да бъде обективен за никого, уточни още Вълчев. 

 

Моделът, който Политическа партия заложи в Плана за възобновяване е предизвикан от компанията за акумулатори, а не от българското общество, добави Вълчев.

 

В същото време в СРС стартира първото съвещание на делото, заведено от някогашния министър председател Кирил Петков против неговия предходник Бойко Борисов за клюка. 

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР