Тук съм в Смилян, за да се срещна с производителите

...
Тук съм в Смилян, за да се срещна с производителите
Коментари Харесай

Момчил Неков: Със защитата на Смилянския фасул в ЕС ще го предпазим от имитации

„ Тук съм в Смилян, с цел да се срещна с производителите и да защитим Смилянския боб и той да е прочут освен в България, само че и в цяла Европа. Така можем да се преборим с имитацията и да не позволим на тези които, копират фасула да печелят на гърба на производителите от района. Само по този начин можем да запазим поминъка в Смилян и в близките села “. Това съобщи евродепутат Момчил Неков при откриването на празника на „ Смилянския боб “ в Смилян.

Има документи, че първите данни за този боб са отпреди 250 години. Преди повече от век „ Цариградски вестник “ акцентира качествата на Смилянския фасул като храна, мечтана на всяка софра.

„ Трябва да запазим българското и по тази причина главната ми идея, като евродепутат и по която работя е отбрана на български обичайни артикули. Така българските артикули ще станат конкурентни на единния пазар и ще се знае, че производителите, които употребяват тази предпазена марка създават и продават качествени артикули “, сподели още Неков.

Практически Смилянският боб сега има национална отбрана, само че не и европейска, по тази причина сега се работи за вписването му като географско обозначение и предпазено название за генезис в Европейския съюз.

Очаква се до месеци Смилянският боб да стартира публично процедура по отбрана в Европейски Съюз.

В Европейската скица за качество към този момент има предпазени 16 типа фасул. Боб са защитили Гърция, Франция, Испания, Италия и Полша.

Момчил Неков взе участие в Смилян и в кръгла маса „ Традиции и нови технологии на развъждане и преправка на аграрни артикули в планински региони “. Той обясни нуждата български артикули да защитят географски инструкции и предпазени наименования за генезис, за повишение на тяхната прелест, опция за реализация на пазари и по-добри приходи.

Евродепутатът сподели фасул, който се показва за Смилянски, само че в действителност е от Полша и е пакетиран в България.

Неков осведоми участниците и за въвеждане на термина за качество „ планински артикул “, защото това също е алтернатива за обезпечаване на по-добра видимост на продуктите и обезпечаване на пазари.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР