Тук, на увенчания с вечна слава връх, подвигът на воините

...
Тук, на увенчания с вечна слава връх, подвигът на воините
Коментари Харесай

Радев бил горд да види толкова родолюбиви българи на Шипка. А ние...

" Тук, на увенчания с безконечна популярност връх, подвигът на воините от армията на съветския император Александър Втори, застанали един до друг с българските опълченци, отвори пътя към българската независимост. Тук, пред очите на целия свят, в камък и кръв бе предначертано нашето бъдеще.

Днес сме се стекли хиляди от всички краища на родината, с цел да заявим, че 3 март не отбелязва единствено победа на бойното поле, нито е единствено датата на един интернационален контракт, както някои се пробват да го показват. 3 март излиза оттатък рамките на съответните събития от епохата на Руско-турската освободителна война и е доста повече от един исторически успех ", сподели още Радев.

" 3 март е нашата памет и поклонение пред саможертвата на генерации българи, съхранили искрата на вярата и битката в дългата зима на робството. 3 март е нашият народен блян за самостоятелна, свободна и обединена България. 3 март е нашето бъдеще като народ с достолепие и блян към прогрес.

Затова, макар всички превратности на времето, нова България не помни ера, в която на празника Шипка да е оставала пуста. Не помни година, в която подножието на този популярен монумент да не е изпълнено с признателни хора. Така и ще бъде! ", счита президентът.

" Благодаря ви, че обединени опазихте националния ни празник от похищения. Светлината на чистите ви намерения прогони лепкавата политическата мъгла от върховете на българското минало. И няма да забравим, че шаманите на нихилизма и разделянето отстъпиха пред силата на Трети март не от съвест, не от почитание към историята, не от респект към костите на предците ни, а само с помощта на безапелационната увереност на вас, болшинството българи.

От този всеизвестен връх, вашето обръщение е още по-ясно и мощно: Няма да погазим своята памет, няма да предадем заветите на своите предшественици. Ще продължим да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите дейности, суверенитета и достолепието на Отечеството ", сподели още той в тирада, която наподобява доста повече на думи на водач на политическа партия, в сравнение с президент, чиято съществена функционалност е да сплотява нацията.

 

, който помоли да не приказва по политически въпроси през днешния ден, заявявайки, че денят не е ден за " политически офанзиви ", Радев не се посвени на националния празник, който по този начин или другояче е извънредно спорната дата 3 март, да атакува политическите си опонени, говорейки за " шаманите на нихилизма и разделянето " и то не в изявление пред публицисти, предизвикан от журналистически въпрос, ами в напълно формалното му изявление по време на честванията на Шипка. Освен казани, дуmите по-късно бяха и написани във Фейсбук, което единствено още един път затвърждава, че не са " изпуснати ", ами съставляват напълно целенасочена офанзива.

.

" Мисля, че към 3 март към този момент не става дума за отбелязване на дата, в която да се означават жертвите, довели до смяната на статуквото и до възобновяване или основаване на една нова българска държавност. Празникът от дълго време, изключително през последните години, се изкористява за антиевропейски цели, за цели, които са ориентирани против политически избори на нашите възрожденци, на нашите политици след Освобождението, както и на България и българското общество в годините на прехода ",.

 

" През последните години по отношение на все по-голямото придобиване на властнически темперамент на режима на Путин и изключително след войната в Украйна, очевидно това несъгласие стартира да се задълбочава. Самият празник към този момент наподобява като назадничав знак, за какъвто прочее е бил считан още в края на XIX и началото на ХХ век от избрани кръгове в нашето общество ", сподели още той. А потвърждението на тези думи можем умерено да кажем, че видяхме в държанието на президента през днешния ден.

 

За да е още по-потресаваща картинката, на фотографията, която още веднъж напълно целеустремено е споделена в формалния профил на президнета във Фейсбук дружно с обръщението му, виждаме значително съветски флагове. В далечината се открояват и флагове на партия " Възраждане ".

.

 

ФрогНюз

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР