Тук, където живея, има 139 вида патриоти. Защото има 139

...
Тук, където живея, има 139 вида патриоти. Защото има 139
Коментари Харесай

Там, където живея

Тук, където пребивавам, има 139 типа патриоти. Защото има 139 националности. На територия, към два пъти по-голяма от Софийското поле. Близо 48 % от популацията на страната все още са хора, които не са родени тук.

Всеки път, когато изляза, виждам тези 139 типа патриоти, струпани в разнообразни конфигурации, по какъв начин си пият бирата и виното, слушат си музиката и си приказват оживено. На британски, френски, немски, люксембургски, португалски, чешки, полски, хърватски, турски, съветски, суахили... И никой не се свива, като чуе другата тирада. Никой не се свива, като види другия цвят.

Министър-председателят ни е гей. Откъде знам ли? Ами цялата страна го знаеше, когато гласоподава за него през 2013-та. Той встъпи в служба, по-късно подписа брак с дългогодишния си сътрудник. От това налозите не се повишиха. Нито цените. Икономиката не се срина. Не се качихме нагоре в показателя на корупцията. Не слязохме надолу в показателя за свободата на словото. Изобщо, business as usual. Затова на последните избори го преизбраха.

Тук е мястото, където се прибирам умерено в 11 вечерта сама. Покрай гарата. В къса пола и високи токчета. Където престъпната хроника не е в централните вести, а единствено на уеб страницата на локалната полиция. И съдържа (о, смут!) къс роман за това по какъв начин нощес прибрали трима пияници, които се сбили в механа. Това е най-значимата престъпна вест в страната.

Тук е мястото, където пораства детето ми. От трети клас пътува самичко до учебно заведение и назад. Когато предходната година изиска да пътува с влака, аз първо се пробвах да го спра. То не разбра за какво. А аз разбрах, че не трябва да го товаря с моите страхове. Три месеца след началото на образователната година отидох на родителска среща. И открих, че две от учителките му са цветнокожи. Като се прибрах, го попитах за какво не ми е споделило. А то отговори, „ Ами не знаех, че е значимо. “ И по този начин ми оказа помощ да схвана, че повредата не е в неговия тв приемник, а в моя.

Онзи ден излязох с българи, които прекараха цялата вечер да разясняват „ мангалите “ и „ чернилките “ тук. Да допълня, бяхме на индийски ресторант, тъй че „ мангалите “ им сервираха сготвената от тях храна. Чак ми домъчня. Колко ли би трябвало да си дребен, с цел да смяташ цвета си за свое главно достижение?

Тук може и да има някой патрЕот, който вечер се пени в селската механа на халба бира и си спомня, че тая страна е изгубила 25% от територията си в интерес на прилежащите страни. Че е била окупирана от една от тях, културно доминирана от другата, че в третата има район, носещ нейното име. Но тук и в този момент (защото точно тук и в този момент е важно), всяка заран 118 хиляди жители на същите тези три огромни и страшни съседки се насочат насам да припечелят хляба си. Защото... няма значение за какво, най-важното е, че тук няма патрЕоти. Срам, позор и срам.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР