Тук е мястото, където ще ви припомним какви важни събития

...
Тук е мястото, където ще ви припомним какви важни събития
Коментари Харесай

На този ден: Появяват се джинсите, Амелия Еърхарт постига забележителен рекорд

Тук е мястото, където ще ви напомним какви значими събития са се случили на днешния ден. Както в исторически проект, по този начин и за неща от социална значимост в света и България.

Леви Щраус и Джейкъб Дейвис получават патент за джинси

Чудили ли сте се от къде са се появили дънките? Е, през днешния ден 147 години откакто получават патент ще ви разкажем.

За първи път дънките са били основани от Джейкъб Дейвис и Леви Щраус през 1853 година. Материалът, от който са направени, е извънредно здрав, (използвали брезент за палатки) защото обичаните ни дънки били замислени за работно облекло на моряци.

На 20 май 1873 година Щраус и Дейвис получават американски патент за сини памучни панталони с медни капси, станали известни по-късно като джинси.



Самото име джинси им е обещано едвам през 30-те години на 20-ти век, защото платът, от който са се правили, е идвал от италианския град Генуа и на пакетите е имало щампа Genes, която американците произнасяли джинс. Когато Леви Страус свършва брезента за палатките, той закупува този материал от Ним, Франция. Поради тази причина постоянно платът се назовава деним – de Nimes.

Първоначално тези панталони се носели основно от фермери и каубои. През Втората международна война се трансформират надали не във военна униформа. Няколко десетилетия по-късно стават обичано облекло на хипитата. А през 70-те и 80-те години с появяването на новите технологии overdye и stonewash настава смяна в цветовете на денима и място си вършат обичаните ни „ дупки “.

Интересна доктрина е, че повода в България джинсите да са по-известни като „ дънки “ потегля от 80-те години, когато основно като контрабанда в страната ни влизат джинси Levi’s серия Donkey. Именно поради този надписа Donkey, който е бил с по-голям шрифт на етикета, се стига до концепцията, че тогавашното общество е разчело неверно надписа и го приема като главно название.



Въведен е терминът социалистически натурализъм

През 1932 година в някогашния Съюз на съветските социалистически републики е въведен терминът социалистически натурализъм като нов жанр в литературата.

Социалистическият натурализъм, кратко соцреализъм, има политическа устременост и главната му задача е да предизвиква и задълбочава концепциите на социализма и комунизма. Стилът е показан при всички форми на изкуството: архитектура, литература, театрални изкуства и образните изкуства.



Амелия Еърхарт излетява от остров Нюфаундленд

На тази дата през 1932 година стартира първият независим полет без кацане на жена над Атлантическия океан. Амелия каца сполучливо в Северна Ирландия на идващия ден. Тя е една от първите дами водачи в историята на авиацията.

Еърхарт се качва на аероплан за първи път 12 години по-рано. След 10-минутния полет, тя декларира: „ Просто разбрах, че би трябвало да хвърча “. Решена да сбъдне фантазията си, Амелия се захваща да пести пари за уроци по хвърчене. Работи на две места - в телефонна компания и като водач на камион. Шест месеца по-късно събира нужните 1000 $ и си купува първия аероплан, който назовава " Канарчето ". Първия си връх слага през 1922 година, когато издига машната на 14 000 метра височина. Година по-късно още веднъж записва името си в историята, като шестнадесетата жена в света, получила позволение за водач.



Следващите няколко години са сложни за нея и фамилията ѝ - Амелия стартира да работи като учителка и изоставя ученето, с цел да може да се устоя. Но в никакъв случай не се отхвърля от летенето. Освен това, работи като търговски представител на производител на самолети и поддържа лична вестникарска колонка.

След като Чарлз Линдберг прелита Атлантика през 1927 година, Еърхарт получава покана да бъде първата жена, изпълнила същия полет. Сред координаторите на плана е и бъдещият ѝ брачен партньор Джордж Путнам, журналист. Еърхарт съпровожда водачите Уилмър Щулц и Луис Гордън като пътник със задачата да води бордовия дневник. Тримата изхвърчат от Трепъси Харбър, Нюфаундленд на 17 юни 1928 година и 21 часа по-късно кацат в Бъри Порт, Уелс. Еърхарт не е пилотирала. При завръщането в Съединени американски щати екипажът е посрещнат от огромен церемониал, приключил с банкет при президента Кулидж. След кацането тя се трансформира в същинска звезда.

На днешната дата, 4 години по-късно тя излетява сама от Харбър Грейс, Нюфаундленд с концепцията да повтори презатлантическия полет. След 14 часа и 56 минути каца на пасбище в Кълмор, Северна Ирландия. Днес там се намира център „ Амелия Еърхарт “.

Като първата жена, прелетяла над Атлантическия океан сама, Еърхарт получава два ордена и орден. Няколко години по-късно забележителната дама прави най-дългия към оня миг околостветски полет.



Цар Борис III избавя българските евреи

През 1943 година, по време на Втората международна война, Цар Борис III отклонява последващи немски проекти за депортация и утвърждава проект за изселване на 25 хиляди евреи от София.



Рожден ден през днешния ден честват олимпийска медалистка по пукотевица и сегашен политик Весела Лечева, родният академик Ангел Тошков, артистът и музикант Стефан Вълдобрев, рапърът Бъста Раймс, футболистът Петър Чех, актрисата Александра Сърчаджиева и други.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР