Тученицата е известна у нас повече като плевел, отколкото като

...
Тученицата е известна у нас повече като плевел, отколкото като
Коментари Харесай

У нас това растение е известно повече като плевел, но истината е, че е най-евтината суперхрана

Тученицата е известна у нас повече като бурен, в сравнение с като суперхрана. Тя съдържа 7 пъти повече витамин С от цитрусите. Мастните киселини, омега-3 (α-линоленова киселина) в нея са пет пъти повече, в сравнение с в спанака. Богата е на витамини А, В6, В9, минерали – калций, калий, натрий, магнезий и фосфор, манган и желязо. Съдържа два типа пигменти, които са мощни антиоксиданти – бетацианин и бетаксантин, с помощта на което защищава организма от действието на свободните радикали.
На тученицата е отдадено особено издание на Фермерския фестивал „ Произведено във фермата “, който ще се организира на 11 септември пред Министерство на земеделието в София.

Растението произлиза от Индия и принадлежи към жанр Портулака (Portulaca). В България е известна и като тлъстига. Среща се навсякъде, а от нея е вдигнал ръце всеки втори фермер. И до момента в който у нас се изкоренява и изхвърля, по света от дълго време се използва като листен зарзават. Търговска верига неотдавна я внася у нас, а цената <210> е 20 лева за кг.
Причината да се гледа на нея като на бурен се дължи на това, че се популяризира доста бързо – има дълги разклонени месести стъбла, достигащи до 50 см дължина, и образува доста семена.
Едно растение може да създаде към 52 300 бр. семена.

Ако нямаме двор, тученица можем елементарно да отгледаме вкъщи в саксия. Не е претенциозна към почва. Вирее и на по-кисели и на по-алкални отцедливи почви, само че наложително на директно слънце.
Необходимо е единствено едно пакетче със семена от тученица, подобаващ почвен субстрат и саксия. В един грам има към 2200 бр. семена. Семената на Portulaca oleracea се засяват рано през пролетта през месец април. Разстоянието сред семената е добре да бъде на към 10 см едно от друго при директна сеитба. Ако приготвяте разсад, можете да засеете семената на тученицата по-гъсто и при пикирането да отделите растенията на разстояние от към 10 сантиметра.
По принцип растението не израства високо – доближава до 30 см, само че за сметка на това може да покрие повърхност от 50 кв. см поради нападателния напредък на полегналото си стъбълце.

Реколтата се събира според от интервала на засяване на семената на тученицата. Обикновено три месеца след покълване на семената. При ранно засяване това е интервала юни-октомври.
Най-добре консумирайте култивираната тученица, която можете да отгледате от семена в свежо положение. Пресните млади листа на зеленчука са доста по-крехки и имат прелестен леко кисел усет. Старите листа и стръкове от растението стартират да нагарчат. Тученицата се употребява най-често за изработка на салата, овкусена със зехтин, сол, лимонен сок и чесън.
Заменете самоуверено босилека с листа от скъпия плевел – тученица. Използвайте я като сурогат на спанака и копривата. Идеална е за подготвяне на плънка за баница вместо лапад да вземем за пример.

Перфектна е както за основаване на витаминозни питиета – смути или сок, по този начин и да се подготвя на пара за гарнитура към главното меню. В някои страни употребяват и семената на тученицата смлени на прахуляк. Подходяща е за приложимост от вегани и вегетарианци и за хора, които не употребяват рибни артикули. Успешно може да заместите с нея магданоза от известната салата табуле или даже краставицата от таратора.
Инфо: Марица

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР