Цялостно обследване на транспортните и пешеходните потоци на Т-образното кръстовище

...
Цялостно обследване на транспортните и пешеходните потоци на Т-образното кръстовище
Коментари Харесай

Проект за иновативна светофарна система ще облекчи трафика по бул. „Липник“ в Русе

Цялостно проучване на транспортните и пешеходните потоци на Т-образното кръстовище на бул. „ Липник “ с ул. „ Юндола “ разпореди Община Русе на Русенския университет.

Проучването се налага  заради потребността от поетапно планиране и създаване на нови светофарни уредби, които да дават отговор на нормативната база и дейно да контролират уличния трафик с минимални транспортни задръжки.

Причината да бъде определено точно това кръстовище е, че на сегашния стадий най-неефективна е работата на намиращия се там пешеходен светофар. Основните аргументи за това са другата активност на транспортните потоци в делничните и почивните дни, както и в другите месеци на годината, и относително слабия пешеходен поток отвън върховите часове. При работа на светофара през целия ден се образуват непрекъснати тапи, което от своя страна води до замърсяване на околната среда от изгорелите газове на транспортните средства. По тази причина светофарната уредба работи единствено в пиковите часове, когато пешеходният поток е по-интензивен.

Съобразно резултатите от обследването и разбора на данните ще се проектира и построи напълно нова светофарна уредба със поръчка на пешеходеца и с няколко режима на ръководство. Системата ще разпознава желанието на пешеходците и автоматизирано ще минава в режим на зелен светофар, като е планувана зона за чакащи със заграждение. Самата уредба ще разполага с аварийно зареждане от фотоволтаичен панел и батерия.

Целта на въвеждането на системата е възстановяване организацията и сигурността на придвижването по булеварда, като планът е пилотен и ще бъде въведен в употреба и на други основни кръстовища след осъществяване на сполучливи проби.

На територията на град Русе на основни кръстовища има инсталирани общо 29 бр. светофарни уредби, от които две са пешеходни и две с бягащ пешеходец. Конструкциите им са мощно амортизирани и се нуждаят от цялостна замяна, а контролерите не дават отговор на изискуемия по наредбите стандарт. Същите работят на корав режим на ръководство на автомобилните потоци и са изграждани в интервала 1983-1985 година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР