Цяло чудо е, че Олексий е жив, казва 20-годишният Михайло

...
Цяло чудо е, че Олексий е жив, казва 20-годишният Михайло
Коментари Харесай

Никога вече няма да говоря на руски - шок от руските нападения в Одеса

" Цяло знамение е, че Олексий е жив ", споделя 20-годишният Михайло от Одеса. Току-що е посетил в болничното заведение приятеля си Олексий Парадовски, на който е направена незабавна интервенция, откакто бил докаран с солидни изгаряния. Тъкмо се намирал в банята, когато съветска ракета улучила неговия жилищен блок.

“Бил е покрит под руините, само че някак съумял да се измъкне от опустошения апартамент и да стигне до подземния паркинг, където съседите му оказали първа помощ”, споделя Михайло за оцеляването на приятеля си.

За да бъде заплатено скъпото лекуване, което следва на Олексий, Михайло събира средства. Само за ден и половина в сметката за дарения има повече от 7000 евро - голяма сума за страна, чиято стопанска система е унищожена от войната.

" Семейства се бяха върнали в Одеса за Великден "

Шокът след съветското нахлуване на Велика събота е голям. “Много фамилии се бяха върнали в Одеса, с цел да честват Великден. Седмици наред се бяха крили из провинцията или в Западна Украйна, опасявайки се, че руснаците ще нападат. Но Одеса дълго време беше пощадена от съществени бомбардировки и доста хора взеха решение, че е безопасно”, споделя Михайло. Фронтът е на повече от 100 километра източно от Одеса.

В първите седмици на войната в осиротелия град бяха останали главно възрастни хора, само че ракетният удар в събота се оказва съдбовен за доста фамилии. Жена и тримесечното ѝ бебе, както и младо семейство са измежду първите цивилни жертви в Одеса. По информация на украинското държавно управление 8 души са починали и към дузина са със съществени пострадвания в следствие от ракетния удар по жилищен блок.

“Беше ужасяващ удар. Ракетата разтресе постройката по обяд, до момента в който си почивах”, споделя Виктор Йорш пред Дъждовни води. Два дни след офанзивата той, дружно с доста други доброволци, разчиства последните парчета към блока. “Между 30 и 40 жилището бяха унищожени или засегнати”, споделя Йорш.

Предполагаемата цел на нападението: военно летище

Москва отхвърля ракетният удар в Одеса да е довел до цивилни жертви. Според формалната съветска информация офанзивата е била против украинско военно летище, което било улучено с “прецизен ракетен удар”. Нито дума за следствията измежду цивилното население. Жилищната постройка, която е ударена, се намира на към километър и половина югоизточно от военното летище. Това съответствува с информацията на украинската войска, че съветските ракети са изстреляни от югоизточна посока – от Каспийско море.

Дори специалисти не могат да дефинират какъв брой точна може да бъде една съветска ракета, която е изстреляна от хиляди километри разстояние. Повече от ясно е, че сходно нахлуване може да аргументи съществени „ колатерални вреди “. Само един взор на картата и излиза наяве, че военното летище граничи с голям брой жилищни здания, търговски центрове, кино, детска площадка, манастир.

23-годишната Олга, чийто дом е понесъл съществени вреди от нападението, не има вяра, че е било инцидентно попадение. “Руснаците желаят да провокират суматоха в Одеса. Готови са да ни унищожат, както към този момент направиха с хората от Мариупол”, споделя младата предприемачка пред Дъждовни води. Тя се разминала единствено с леки пострадвания. “Бях в кухнята и готвех, когато ракетата удари в съседство. Предупредителните сирени свиреха 10 минути по-рано, само че аз неразумно ги пренебрегнах. Досега в никакъв случай не е имало проблем. Ако се бях скрила в банята обаче, щях да съм мъртва. Ракетата улучи тъкмо тази част от жилището ми”, споделя Олга.

" Никога към този момент няма да приказвам на съветски "

Студентът Михайло се гордее с приятеля си Олексий, който е в болничното заведение. “Той е воин. Не е за поверие по какъв начин е съумял да се измъкне от руините, макар тежките си изгаряния”. Като доста други хора в Одеса, Михайло е ядосан: “И аз, както и приятелите ми, в никакъв случай повече няма да мога да приказвам с положително за руснаците. От дребен приказвам съветски език, както и огромна част от хората в Одеса. Но това, което вършат руснаците сега, е потрес за всички ни. Оттук нататък ще приказвам единствено на украински. Не желая да имам към този момент нищо общо с Русия “, споделя 20-годишното момче.

Той счита, че е лицемерно руснаците да оправдават войната с аргумента, че защитавали рускоговорящото население. Както мнозина в Одеса, той гледа с паника на бъдещето. Властите в Москва все по-често афишират, че градът ще е идната цел на нашествието в Украйна. “Ще защитим Одеса”, кълне се Михайло. Обвинява и всички руснаци, които имат вяра на държавната агитация, популяризирана от Кремъл.

Не сме ние. А какво вършим тогава в Украйна?

Видео на известния съветски комедиант Максим Галкин демонстрира, че въпреки всичко не всички руснаци имат вяра на формалната агитация. “Русия към този момент е отговорна за толкоз доста неща, а продължава да разправя, че е почтена. Клането в Буча? Не сме били ние. Сваленият аероплан на Malaysia Airlines? И това не бяхме ние. Мариупол бе подравнен със земята – че ние какво общо имаме с това? Ракетен обстрел в Одеса - не е наше дело. Но какво вършим в Украйна тогава?” - такива въпроси задава Галкин, който в това време живее в заточение в Израел. Неговото видео е споделено стотици хиляди пъти.

Автор: Ойген Тайзе
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР