Цялата операция може да продължи няколко дниИзключително рискованата и трудна

...
Цялата операция може да продължи няколко дниИзключително рискованата и трудна
Коментари Харесай

Спасителната операция за децата в пещерата в Тайланд

Цялата интервенция може да продължи няколко дни


Изключително рискованата и сложна интервенция по спасяването на 12-те деца и техния треньор от наводнена пещера в Тайланд даде първите си резултати. Четири от момчетата бяха изведени на повърхността и предадени на лекарски грижи, въпреки че положението им е оценено като “перфектно ”, изключително поради претърпяното.

Акцията по извеждането на останалите ще бъде възобновена на следващия ден.

Децата от локален футболен тим, на възраст сред 11 и 16 години, и техният 25-годишен треньор, бяха блокирани в пещерата Там Луанг на 23 юни, откакто влезнали в нея, само че ненадейно изсипал се проливен дъжд отразял пътя им за връщане. След 9 дни в неопределеност, те бяха открити на 2 юли от английски водолази, присъединили се в избавителната интервенция. Първоначалните проекти да останат вътре до края на дъждовния сезон, който продължава до октомври, като в това време ги доставят с храна и всичко друго належащо, бяха отхвърлени поради измененията в изискванията в пещерата. Решено бе да бъдат изведени, макар че огромни сектори от тунелите са изцяло под вода, поради което децата бяха незабавно подготвени да плуват и да се гмуркат.

“Днес е огромният ден ”, заяви губернаторът на провинция Чианг Раи Наронгсак Осатанакорн, който оглавява спешния щаб, през днешния ден в 6,00 българско време, когато стартира интервенцията по извеждането. В нея участваха 90 водолази – 40 задгранични и 50 тайландски. Очакваше се първото дете да излезе на повърхността към 17,00 ч, само че това се случи много по-рано – в 13,40 ч. След извеждането на още три момчета интервенцията бе краткотрайно прекъсната, защото водолазите се нуждаят от към 10 часа подготовка за нова акция. Всяко дете бива съпровождано от двама професионални гмуркачи през тъмните и тесни пасажи, цялостни с тиня и вода и със мощни течения. Спасителите упражнявали няколко дни за интервенцията, която също може да отнеме дни.

 12_100
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР