Цяла седмица българската държава мълчи относно изхранването на украинските бежанци

...
Цяла седмица българската държава мълчи относно изхранването на украинските бежанци
Коментари Харесай

Държавата безсрамно замълча за храната на украинските бежанци

Цяла седмица българската страна мълчи по отношение на изхранването на украинските бежанци по програмата за настаняване. Както " Сега " писа, то бе спряно с новите условия на програмата след втората половина на ноември. Решението бе взето от държавното управление на неприсъствено съвещание на 16-и този месец. Тогава бе обявено (почти тържествено), че програмата се удължава до 24 февруари, като бе икономисан фактът, че е редуцирана с изхранването. Но на терен истината нямаше по какъв начин бъде скрита - даването на храна спря незабавно в държавните бази, а в хотелите ситуацията се задържа ден-два с помощта на доброволни старания на притежателите. Успоредно във времето след 16 ноември страната предприе нахално и унизително за самата нея държание - освен тъй като липсва разяснение на аргументите за решението; а и тъй като нито една институция или представител на ръководството не събра храброст за най-елементарното - да оповести прекъсването на храната като факт самичък по себе си. На контактните телефони отговорите са прозаични: " Положението е такова, каквото е ". " Сега " прати въпроси до държавната пресслужба и Министерството на туризма, само че отговори липсват. Главата бе заровена в пясъка, все едно проблем не съществува - евентуално с вярата, че други тематики като падналата ракета в Полша, Световното състезание по футбол и така нататък пренасочват публичното внимание.

В момента ситуацията с изхранването се избавя от БЧК, неправителствени доброволчески организации, посредством напъните на обособени жители. Или пък... изобщо не се избавя, т.е. бежанците стоят гладни. Ситуацията е извънредно тежка в държавните бази, където са настанени новопристигнали хора или голям брой обществено слаби и заболели, които нямат опция да купуват храната. В хотелите пък към този момент са поставени цени, или са увеличени (ако преди този момент е ставало с доплащане) - проблемите там не се усещат чак толкоз остро, тъй като не дребна част от настанените могат да си заплащат. Общо пребиваващите по програмата украинци сега са към 13 000.

При неналичието на реакция валят хипотези за какво бе спряна храната. Някои доброволци допускат, че страната е свършила парите. Други позволяват, че е станала неволна неточност при изписване на решението. Трети разясняват, че правителството не е спирало храната категорично. Истината е, че несъзнателно деяние е невероятно, нито пък, с цел да се спре храната, е нужно нещо да бъде разпореждано особено. Сравнение сред обособените решения ясно демонстрират, че кабинетът дава точни инструкции защо се отпускат 15-те лв. по програмата. Така на 16 ноември ясно е упоменато, че парите са само за подслон/нощувка; на 20 май: за заслон и тридневно хранене (извадки от актовете на Министерски съвет - на снимката).

Възможно е през днешния ден на постоянното държавно съвещание да бъде взето ново решение.

Още по тематиката:

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР