Цяла плеяда естрадни звезди, които от този януари останаха без

...
Цяла плеяда естрадни звезди, които от този януари останаха без
Коментари Харесай

Бойко дава пожизнени пенсии на Васил Найденов и Богдана 



Цяла плеяда естрадни звезди, които от този януари останаха без пукнат лев пенсии, още веднъж ще получават пари от страната. ГЕРБ предложи разпределяне на пожизнени месечни пенсии на велики български музиканти, работили на щат към Държавно обединяване „ Музика “, чиито документи за трудов стаж не участват в архивите.

Предложението бе импортирано в Народното събрание и подписано персонално от Бойко Борисов, Тома Биков и Деница Сачева. Депутатите го одобриха. Държавните парични награди ще се отпускат за особени заслуги към страната и нацията. Те са разграничени в два листата. Първият лист съдържа 107 имена, които ще получават по 500 лева на месец. Във втория са влезнали 26 души, които ще вземат по 350 лева месечно. Изпълнението на решението на Народно събрание се разпорежда на министъра на културата. Сред имената с изключение на създатели има и механически лица, работили към някогашната „ Концертна дирекция “.

Причината за неналичието на документите е пожар, при който изгарят архивите. След него културните дейци се оказват без нужните документи за стаж, които се изискват от Национален осигурителен институт. Това ги спъва да се пенсионират по каналния ред. Част от тях години наред нямат пукната стотинка пенсия, други разчитат на обществена или инвалидна по болест, само че още веднъж в обидно невисок размер.

Сред определените да вземат по 500 лева месечно са Васил Найденов, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Стефка Берова, Йордан Марчинков, Мустафа Чаушев, Петко Петков от „ Трамвай №5 “, Маргарита Хранова, Христо Кидиков, Панайот Панайотов, братя Аргирови, Мая Нешкова и Кирил Икономов, Камелия Тодорова, Георги Христов, Нели Рангелова, Кристина Димитрова, Петя Буюклиева, Красимир и Виолета Гюлмезови, Ева от „ Тоника “, Кирил Маричков, Данчо Караджов, Митко Щерев, дует „ Ритон “, Силвия Кацарова, Мими Иванова и Развигор Попов, Иван Лечев, Мими Николова и други. По 350 лв. на месец до живот пък ще вземат главно механически лица. В листата с имената участват брачният партньор на Марги Хранова – Кирил Бойчев, който дълго време е провел концертите ѝ, както и това на импресариото на Васко Кеца – Ивайло Манолов.

От предложенията обаче отсъстват други знакови реализатори като Йорданка Христова и Лили Иванова, които са удостоени с различен вид пожизнени пенсии в размер на 700 лв. от дълги години. По всяка възможност за следващ път ще има афектирани и подценени звезди, които няма да открият имената си в описите, само че евентуално не са били включени в тях, тъй като не дават отговор на главния аршин, а точно изгорели или изчезнали документи за доказване на пенсионен стаж. Сумата, която именитите музиканти ще получават, въпреки всичко е по-ниска от минималната за страната пенсия, която е в размер на 580 лв.. Ретро бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР