Цяла година мечтая за момента, в който ще мога да

...
Цяла година мечтая за момента, в който ще мога да
Коментари Харесай

Свен Крамер: В състояние съм да докосна звездите отново

Цяла година бленувам за момента, в който ще мога да напиша тези редове. Не стопирах да имам вяра и да се надявам, че по този начин мечтаното от всички фенове на бързото пързаляне с кънки на дълга писта в Нидерландия знамение ще се случи. И то се случи. Не по кое време да е, а тъкмо по Коледа, когато се случват чудеса. В следобедните часове на втория Kоледен ден Свен Крамер стартира присъединяване си в своя финален в кариерата си народен олимпийски квалификационен шампионат по кънки тичане.

Ето какво се случи през вчерашния ден на ледения овал в Хееренвеен: Свен умерено зае стартова позиция в коронната си дисциплинираност на 5000 метра. Изпълнен с религия и вяра, че ще реализира фантазията си за свое рекордно 5-то присъединяване на олимпийски игри. Крамър не престана да има вяра и в това, че ще бъде не просто присъединяване, а и нещо, което ще му донесе и медали. За предпочитане златни.

Вчера 35-годишният нееднократен олимпийски, международен, европейски и държавен първенец усети олимпийската тръпка и сигурно в сърцето му към този момент пламти олимпийския огън. Свен Крамър направи невъзможното. Той реализира трето време на 5000-метровата отдалеченост, което съвсем на 100% му подсигурява присъединяване на олимпийските игри в Пекин през февруари. Първи в това съревнование бе Патрик Руст, а втори Йорит Бергсма.

Само 9 нидерландски кънкобегачи в категорията " мъже " ще получат квоти за олимпийските игри в Пекин. По всяка възможност Свен ще бъде единият от тях. Човекът, който е синоним на думите " кънки тичане ", най-великият в историята на нидерландското, в случай че не и международното бързо пързаляне с кънки на дълга писта, няма по какъв начин да бъде пренебрегнат в интерес на различен играч.

Крамер ще бъде и главният състезател в отборното гонене на олимпийските игри. Обикновено той е този, който е с максимален принос за успехите на тима на Нидерландия, тъй като опитът му разрешава по време на надпревари да следи за съвършеното тактическо осъществяване на всяко тичане. Ако Свен е във форма и няма проблеми с оперирания си от преди няколко месеца гръбначен дирек, той ще бъде в положение да донесе и още два медала на " лалетата " (на 5000 и 10000 метра). Не е изключено да си партнира с Бергсма и в всеобщия старт, където и двамата могат да се окажат с капацитет за успеха. 

За Крамер сезонът стартира трагично. В Полша - в първия старт за Световната купа на 5000 метра на 12 ноември Свен приключи с 9-то време в Б група и на момента анулира всичките си участия в стартовете за Световната купа в Норвегия, Съединените Щати и Канада. Големият първенец, вместо това, се пусна в няколко маратона на територията на Нидерландия и по-късно отпътува за Колалбо, Италия, където организира една сериозна високопланинска подготовка, включваща сложни колоездачни изкачвания, кросове, силови тренировки и пързаляне на мразовит овал навън. Тежък подготвителен лагер, който даде стремежи резултат и в този момент Крамер може да чества.

Има късмет да забележим Свен Крамер и още един път на старт до края на годината, тъй като не е изключено той да се пусне против Йорит Бергсма на дистанцията от 10 км. С достижението си на 5 км Крамер се класира за присъединяване на 10000-метровата отдалеченост и в случай че я завоюва, олимпийската му квота ще бъде още по-чисто и абсолютно извоювана.

Много прочувствен бе Крамер след надпреварата, когато споделяше претърпяното: „ Щастлив съм, удовлетворен съм. Падна един голям товар от плещите ми. Тайничко и не чак толкоз тайничко се надявах и имах вяра, че мога да печеля квота за присъединяване в олимпийските игри. Виждах напредъка си през последните седмици и знаех, че съм в положение да докосна звездите още веднъж. Гледах сериите на всички съперници от съблекалнята. Бях спокоен, тъй като най-после имах в джоба си обиколка от 28 секунди и знаех за множеството ми съперници ще е невероятно да въртят толкоз бързи като моите последни обиколки.

Най-трудното беше, че стартирах първи от любимците и нямах база за съпоставяне. Конкурентите ми можеха да възнамеряват своето тичане по отношение на моето, с цел да ме победят. Вярвам, че това, което направих е задоволително, с цел да ми подсигурява присъединяване на олимпийските игри в Пекин. Притежавам скъпи качества и за конкуренцията в отборното гонене, само че въпреки всичко дано оставя на комисията да реши дали заслужавам присъединяване или не. Аз за себе си съм съумял “.

Тук в края на диалога се намеси и спечелилият в конкуренцията на 5000 метра - Патрик Руст: „ Много се веселя за Свен. С него упражняваме дружно и той е доста значима фигура при нас в тима, подготвящ се за олимпийската конкуренция в отборното гонене. Свен още не е блъснал едно пиво, само че ми се коства, че ще го направи по-късно “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР