Цветни мозайки от пластмасови капачки и бяла сова посрещат стотиците

...
Цветни мозайки от пластмасови капачки и бяла сова посрещат стотиците
Коментари Харесай

Цветни мозайки от капачки и бяла сова посрещат посетителите в столичния зоопарк

Цветни мозайки от пластмасови капачки и бяла сова посрещат стотиците гости на столичния зоопарк през почивните дни, осведоми БГНЕС. Инициативата се назовава „ МузайКАП “ и се организира се за втора поредна година. Идеята е да запознае дребни и огромни с неповторимите типове животни, които се срещат у нас, както и да им напомни нуждата от опазването на околната среда.
Тази година на платната са изобразени Вълк и Благороден елен, а те бяха прибавени до миналогодишните Балканска пъстърва, Дървесна жаба, Дъждовник, Къдроглав пеликан и Червеногуша гъска. „ Всички животни, които са включени в тези великански мозайки, са представители на българската фауна и се срещат в предпазените от „ Натура 2000 “ зони. Нашето обръщение към посетителите е да рециклират, както и децата да получат знания за другите типове животни “, описа Катерина Зарева-Симеонова - началник на Екологичния научно-образователен център.
Капачките за работилницата пък са закупени от самодейността „ Капачки за бъдеще “, която набира средства за закупуване на кувьози за родилните отделения в разнообразни наши лечебни заведения. „ Тази концепция е много остаряла и отлежаваше. Може би чакаше партньорството със зоологическата градина. Няколко години планираме сходна мозайка и в този момент намерихме най-подходящия ѝ образ. Той съчетава екологично обучение, посредством представянето на значими и емблематични за България типове, както и рефериране към потреблението на пластмаса, която е главният замърсител.  Един от най-големите, с които светът се бори “, акцентира Росица Маринова - художник и един от уредниците.
Особен интерес измежду посетителите на зоопарка в почивните дни провокира и един от новите му жители – полярната сова на име Тундра. Тя живее в особено пригодена клетка. За нея ще се грижи дресьор, а животното ще бъде употребявано за демонстрации с просветителна цел. Совата идва в зоопарка откакто е закупена от младо момиче, което желае да я гледа като домакински любим. Съвсем скоро дамата схваща, че това не е по никакъв начин лесна работа, тъй като птицата изисква специфични грижи и има потребност от доста свободно пространство.
„ Животното се усеща добре. Имаме огромни проекти за нея “, показа Мария Тереза Кортес, която се грижи за птицата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР