Цветелина Цветкова, която пострада от полицейската бруталност зад колоните на

...
Цветелина Цветкова, която пострада от полицейската бруталност зад колоните на
Коментари Харесай

Протестираща осъди МВР заради побой зад колоните на Министерския съвет

Цветелина Цветкова, която пострада от полицейската грубост зад колоните на Министерския съвет по време на антиправителствените митинги през лятото на 2020 година, е осъдила Министерство на вътрешните работи за обезщетение за претърпени вреди от нелегално задържане, оповестява Сега. Цветкова, която служителите на реда снимаха разголена, е претендирала за 20 000 лева обезщетение, само че Административният съд в София (АССГ) преценя, че е заслужено тя да получи 2900 лева Момичето не апелира, т.е. не продължава делото за по-голяма сума, само че Столична дирекция на вътрешните работи нападна решението на арбитър Доброслав Руков и по този начин процесът стига до Върховния административен съд (ВАС).

На 20 февруари висшите съдии Пламен Петрунов, Аглика Адамова и Албена Радославова (докладчик) удостоверяват решението на първата инстанция. Техният акт е финален. Пред Върховен административен съд прокурорът Нели Христозова взема страната на Цветкова. И при разглеждането на делото от АССГ участвалият в производството прокурор Яни Костов пледира, че искът на момичето е състоятелен и съдът би трябвало да дефинира обезщетение по правдивост.

Цветкова завежда дело по Закона за отговорността на страната (ЗОДОВ), откакто заповедта за задържането й на 10 юли 2020 година е анулирана дефинитивно от съда като противозаконна.
По делото пред АССГ са открити изказванията на Цветкова за задържането й по време на митинга, престоя й с белезници под колоните на Министерския съвет и търпените от нея унизения в тази връзка, отвеждането й в Трето районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи и задържането й там към 22-23 часа. Магистратите одобряват още, че събитията са нанесли вреди върху психическото и прочувствено положение на Цветкова. Споменават се времето и методът на задържането й, пострадванията, държанието на служителите на реда.

" Не е имало каквито и да е данни за осъществени хулигански прояви от страна Цветкова. Съдът не намира нито правна, нито житейска логичност или някаква друга основателна причина за издаването на заповедта за задържане. " Така арбитър Руков отхвърля като безусловно неоснователни доводите на Министерство на вътрешните работи, че не дължи обезщетение, тъй като Цветкова си е съпричинила вредите.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР