Цвета Наньова, изпълнителен директор на Българо-австрийска консултантска компания АД. Вторият

...
Цвета Наньова, изпълнителен директор на Българо-австрийска консултантска компания АД. Вторият
Коментари Харесай

Какво се случва с втория етап на програмата за саниране

Цвета Наньова, изпълнителен шеф на " Българо-австрийска консултантска компания " АД. Вторият стадий на програмата би трябвало да направи сполучлива трансформацията от 100% грантова помощ в механизъм, основан на съфинансиране. Кандидатстването още веднъж е посредством планови оферти, които се подават през общината сътрудник. Собствениците в по-малките здания за първи път получават действителен достъп до обществен запас в поддръжка възобновяване на техните здания.
Резултатите от деветгодишната процедура на 100% грантова помощ се мерят с три хиляди актуализирани многофамилни жилищи здания (или едвам половин процент) от 66 000 нуждаещи се . Недостатъците на този метод за прилагане на ограничавания обществен запас получиха доста и основателни рецензии: незаслужено систематизиране в интерес на една шепа облагодетелствани, отчайващо ниски темпове на енергийно възобновяване в обстановка на непрестанно възходящи цени на енергоносителите, стабилно образуване на настройки, че поддръжката и обновяването на домовете ни не е ангажимент на притежателите, а обвързване на страната и така нататък

В същото време хората от ден на ден схващат, че " най-евтината сила е спестената сила ". Желанието на притежателите да подобрят енергийната успеваемост на своите домове впечатляващо пораства: резултатите от последното броене (2021 г) демонстрират, че към този момент половината от семействата в страната са сменили дограмата на жилищата си с енергоефективна по своя самодейност и със лични средства. В завършилото кандидатстване за сградно възобновяване по първия стадий през май подадените планове бяха 3068 за близо 4 милиарда лв. при избран бюджет от 1.13 милиарда лв. .
Реклама
Очевидна е назрялата нужда от плануванаъа в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) " промяна на съществуващия модел на даване на 100% безплатна финансова помощ за притежателите на жилищни здания в резистентен механизъм, с дейното присъединяване на администрация, притежатели и бизнес ", с цел да може обществената поддръжка да стигне до повече бенефициенти и повече здания да получат помощ за възобновяване. В този смисъл е условието на втория стадий на програмата за 20% присъединяване като първа стъпка към въвеждане на правилото на смесено финансиране (публично и частно) и в България, каквато е нормалната процедура в страните от Европейски Съюз.

А с цел да бъдат улеснени притежателите в осъществяване на новите им отговорности, е планувано провеждането на цялост от промени: обслужване на правилото на " едно гише ", промени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС), с цел да се улесни вземането на решения от страна на притежателите в това число опция за неприсъствено осъществяване на заседание и гласоподаване, с цел да се усилят опциите за присъединяване на повече хора, основаване на Декарбонизационен фонд, който ще дава по едно и също време грант, улеснен достъп до кредитен запас и техническа помощ и така нататък

С изключение на интерзитета на безплатна финансова помощ, който пада от 100% на 80%, изискванията за кандидатстване във втория стадий повтарят условията от първия стадий. Процедурата е ориентирана още веднъж към енергийно възобновяване многофамилни жилищни здания за постигане на клас на енергопотребление " В " и 30% икономисване на първична сила за всеки кандидатстващ обект. Кандидатстването още веднъж е посредством планови оферти, които се подават през общината сътрудник. Допустими за присъединяване са всички многофамилни жилищни здания в страната, ръководени по реда на ЗУЕС и проектирани преди 26 април 1999 година. Кандидатства се с образувано съдружие на притежателите, направени техническо проучване, механически паспорт и проучване за енергийна успеваемост.
Реклама
Условията за кандидатстване допускат осъществяването на неприсъщи за притежателите действия, изискват експертиза и опит, каквито те не са длъжни да имат, с цел да преминат еднократно през процеса на възобновяване. И макар че промените, планувани да улеснят притежателите, още не са осъществени, в случай че съдим по резултатите от първия стадий, искащите възобновяване са намерили метод да преодолеят компликациите и да се самоорганизират, с цел да аплайват. И това са го създали етажни собствености в 3-4 пъти повече, в сравнение с плануваният финансов запас може да удовлетвори.

За разлика от първия, във втория стадий се търсят планове за едвам 287 млн. лева, само че подадени заявки досега няма. Интересът не е огромен, по свидетелствата от общини и професионалните среди. Част от обективните аргументи за записания досега слаб интерес за кандидатстване по втория стадий са известни. Кандидатствалите по първия стадий разбираемо изчакват класирането, а оповестяването му е забавено от Министерство на регионалното развитие с мотив да не се въздейства на изборните резултати и да не пострадат незаслужено най-активните в процеса общини от разочарованието и негативизма на некласираните етажни собствености. Некласираните за финансиране (поне 2300 сгради) обаче са най-сериозният запас от вероятни претенденти за втория стадий.

Притеснението в тази ситуация е, че софтуерното време от един месец до крайния период - 10 декември, ще е извънредно незадоволително за образуване на самофинансирането. Още повече че се касае за преди всичко огромни здания, където притежателите са доста и организацията става много по-трудно. Удължаване на периода за кандидатстване наподобява като една от извънредно нужните ограничения за избавяне на процедурата от неуспех.

Друга доста нужна мярка е възстановяване на информационната акция на обществените управляващи за повишение на осведомеността на евентуалните претенденти и да могат позитивните причини да стигнат до тях. По отношение на организацията за кандидатстване на притежателите да им стане ясно, че:
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР