Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, в разговор с Илиана

...
Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, в разговор с Илиана
Коментари Харесай

Цвета Караянчева за Борисов: Той направи от "теми табу" Западните Балкани и отношенията ЕС-Турция значими

Цвета Караянчева, ръководител на Народното събрание, в диалог с Илиана Беновска в предаването „ Беновска пита ” по „ Радио К2 ” и „ Канал 3 ”, съобщи позиции по следните тематики:

„ Добър ден, г-жо Караянчева! Понеже сте във все по-добра спортна форма, а в този момент ще забележим в каква политическа сте – не съм Ви давала ябълка като ръководител на Народното събрание. Ще хванете? Ето, заповядайте! Пожелавам Ви в действителност да бъдете една зряла българска алена ябълка в политиката!”, обърна се водещата Илиана Беновска към своята събеседничка и в същото време й подмятна алена ябълка, запазена марка на журналистката. „ Благодаря, аз също се надявам да оправдая Вашите упования!”, сподели Цвета Караянчева.
Българският фолклор.
„ Понеже постоянно се онлайн във Facebook, дори надминавате Бойко Борисов в изяви във Facebook. Спомням си, че постоянно, само че и в последно време отново Ви гледах на едно хоро в..., къде беше?”, попита Илиана Беновска. „ Ами аз доста танцувам. На Йордановден бях. Направихме един прелестен празник с хвърлянето на кръста и имаше хоро. Където има хоро – аз съм там. Аз съм танцьорка от дребна и „ играе ми кръвта и сърцето”!”, откровена беше родената през 1968 година в гр. Болярово депутатка.
„ Можете ли да ни покажете някоя стъпка?”, не остана длъжна на провокативния си жанр Илиана Беновска. „ Ами право хоро, то си е напълно нормално. Правото хоро, което всички би трябвало да го знаят, тъй като аз съм научила всички мои общински ръководители, претенденти за кметове – би трябвало да знаят, с цел да бъдат до хората, с цел да може да се веселят с тях, с цел да бъдат естествени. Естественото качество на човек не може да се промени, то го имаш в сърцето. Когато засвири българска национална музика, да Ви кажа – сърцето ми играе и не мога да не се хвана на хорото.”, сподели дипломираният машинен инженер.
Парламентарните междуособици.
„ А звучи ли българската национална музика, като метафора ще го употребявам, в Народното събрание и добре ли Ви се получава правото хоро с опозицията?”, продължи Илиана Беновска. „ Понякога стъпките са малко комплицирани с опозицията, само че се надявам да бъда ръководителят, който е равнопоставен към всички парламентарни групи, тъй като ръководителят е пръв измежду равни и аз постоянно съм казвала, че желая да бъда повече равна, в сравнение с първа.”, показа Цвета Караянчева, специализирала мениджмънт в Нов български университет.
„ Е да де, само че в четвъртък Ви понахапаха, че сте икономисала истината във връзка с импортирани законопроекти и оферти от Българска социалистическа партия, преднамерено ли го направихте?”, попита Илиана Беновска. „ Не, аз незабавно се извиних, в действителност не съм обърнала внимание, че са внесли този законопроект и отсам нататъка ще го гледаме в зала.”, увери представителката на ГЕРБ, стартиралата кариерата си като архитект.
„ Някога предполагала ли сте, че Вие ще отговаряте за парламентаризма?”, задълбочи тематиката Илиана Беновска. „ Никога. Аз съм инженер по специалност, извънредно доста обичах работата си. Дори и кабинетът във фабриката, в която работех, към момента не е ангажиран и сътрудниците ме чакат. Номинацията ми за ръководител на Народното събрание пристигна толкоз ненадейно. Наистина доста скърбя за сътрудника Митко Главчев, тъй като той е извънреден експерт.”, съобщи някогашната директорка на „ Формопласт” – Кърджали.
Съвместяването на длъжности.
„ Така е, само че Вие, с изключение на ръководител на Народното събрание, сте и член на Контролната комисия на ГЕРБ.”, регистрира Илиана Беновска. „ Вече не съм, може би не са го ревизирали уеб страницата. Бях в остарелия Контролен съвет. Сега съм единствено регионален координатор на ГЕРБ – Кърджали.”, довери основателката на структурата на ГЕРБ в гр. Кърджали.
Мисията на ГЕРБ.
„ Какво е ГЕРБ?”, смени тематиката Илиана Беновска. „ ГЕРБ е група от съидейници, които желаят да създадат нещо положително за България и да предадем на идните генерации една по-добра България.”, отговори ръководителят на Народното събрание.
Международните парламентарни връзки.
„ Вие имахте един огромен „ воаяж”, в случай че мога да се изразя. Бяхте в Щатите, след това бяхте в Талин.”, продължи Илиана Беновска. „ Да, в Талин (столицата на Естония – бел. авт.) направих среща с ръководителите на Горната и Долната камара на Франция, Холандия, на Долната камара, на Австрия, на Чехия, Черна гора, Германия. Г-н Шойбле (Волфганг Шойбле ръководител на Бундестага – бел. авт.) ме одобри, беше доста сърдечен и това, което добих като усещане от нашите европейски сътрудници на парламентарно равнище – България седи на доста положителни позиции в Европа. Това, което ми направи усещане обаче – срещата ми в Щатите с господин Райън (Пол Райън – бел. авт.).”, разясни Цвета Караянчева.
„ Това е техният ръководител?”, посочи Илиана Беновска. „ Председател на Камарата на представителите, в действителност моят сътрудник по сан. Досега не е правена такава среща и по тази причина я назоваваме историческа среща.”, окачестви събитието събеседничката.
Преговорите за облекчение на визовия режим със Съединени американски щати.
„ Защо не е правена до момента?”, заинтригува се Илиана Беновска. „ Тази среща също доста мъчно се реализира, такава публична среща! Бях помолила и посланика на Израел да беседва за среща с еврейските организации. Може би е стичане на събитията или пък в този момент е пристигнал момента, само че беше време ръководителите на парламентите да беседват за визите.”, установи Цвета Караянчева.
„ Това с визите е, малко сякаш, една тематика, която непрестанно повдигаме, само че тя няма елементарно решение и няма еднопосочно решение. Вярно, че мъдро, хитро щях да кажа, помолихте да се усили процентът на недадените визи, за сметка на по-голямата отвореност. Кой Ви посъветва това?”, попита Илиана Беновска. „ Посъветвахме се с сътрудниците от външно, с посланика в Съединените щати Тихомир Стойчев. Разбира се това е метод, тъй като 2010 година е имало подобен случай – от 3 на 10 се подвига процентът на неразрешените визи. В даването на визите има субективизъм. Аз това споделих на конгресмен Райън, тъй като не може един служител да дефинира дали ти можеш или не можеш да отидеш при родственици или другари в Щатите. Трябва да се усили обективния детайл. Аз поех ангажимент държавното управление да направи всичко допустимо за една осведомителна акция на нашите съграждани, които желаят да отидат в Щатите. Останах учудена, че господин Райън знае много за България, знае за това, което се случва тук, знае по какъв начин пазим границите, знае, че сме ръководители на Европейския съюз и ми стана прелестно, беше сърдечна среща и той пое ангажимент да продължим да си приказваме, даже го поканих да пристигна в България.”, проучва националната представителка.
Раболепни ли сме пред Великите сили?
Добре, не сме ли малко прекомерно васални от време на време към тях? С едно благоговение. Вярно, че са една от най-големите Велики сили, факт, само че ние също имаме своята история, своето достолепие, въпреки да сме дребна по територия страна, само че с голяма история и голяма нравствена мощ, в случай че мога по този начин да кажа”, изрази мнението си Илиана Беновска. „ Не мисля, че сме васални, отстояваме си националните цели. Диалогичен не значи подвластен. Дипломацията е комплицирана просвета.Човек би трябвало да се учи, да знае по кое време да отстъпи, тъй като крачката обратно не постоянно е оттегляне, а тя може би е засилка за скок.”, аргументира се Цвета Караянчева.
Ролята на Бойко Борисов в интернационалната политика.
„ Да, права сте и като приказваме за дипломация – в този момент да вземем да похвалим и Бойко Борисов, че му е ред. Неочаквано той, в действителност доста блестящо, влезе във външната политика, тръгвайки от районната политика, Западните Балкани, Турция и към този момент е неоспорим мост сред Турция, Балканите и Европа. Как си го обяснявате това – едно момче, пожарникар?”, попита Илиана Беновска. „ За това се желае гений, нюх. Това, което направи министър председателят последните месеци е доста видимо, тъй като тематиката Западни Балкани, до момента в който въобще не се говореше за нея, в този момент е тематика номер едно в Европа. Когато се срещна с госпожа Кристалина Георгиева, тя сподели, че Западните Балкани са тематика, съвсем, номер едно на Световната банка. Тя не е значима толкоз за Европа, колкото е значима за спокойствието на Балканския полуостров, тъй като допреди години – тук беше „ буре с барут”. Разговорите с Турция и Европейският съюз възвърне разговора. Това е историческото, че ние сме страна, която е събрала на масата две разнообразни общности, два разнообразни свята.”, разяснява събеседничката.
Конфликтът сред президента Радев и ръководещите.
„ А къде в този свят е президентът ни Радев, някогашният авиатор, който се пробва, може би, да вдигне българския аероплан, само че дали му се получава? Той си разреши квалификации от друг темперамент. Ще загатна една, която е откровено дразнеща, че Борисов ще бъде разносвач на шербет при срещата на върха на Европейския съюз с Ердоган. Хайде, дайте ми мнение – къде е дипломатът, летецът и президентът Радев в политиката на България?”, продължи да разисква аспектите на българската политика Илиана Беновска. „ Наистина беше обидна тази подготовка за шербета, поради на това, че резултатът от тази среща беше доста сериозен. Предстои втора среща. Знаете ли, не желая да задълбавам спора сред институциите.”, дистанцира се от изчерпателен отговор Цвета Караянчева.
„ Питам ви искрено. Вие сте българка, с изключение на, че сте първият човек в страната, бъдете и българка. Не можем да се вършим по този начин лицемерно, процесуално, да премълчаваме. Някои неща би трябвало да се споделят в точния момент, може би, с цел да не се задълбочават.”, упорстваше Илиана Беновска. „ Президентът прекрачи една алена линия, която я има във всички демократични цивилизации – уважението сред институциите, невлизането в персонални нападки. Когато си политик – критикувай политиката, критикувай това, което не ти харесва в избрана политическа стратегия, само че персоналните нападки не са лицеприятни.”, безапелационна беше депутатката.
„ Тука дори не беше персонална подигравка, това е институционална...”, конкретизира обстановката Илиана Беновска. „ Аз приказвам за нападката против господин Цветанов преди няколко дни. Аз съм откровено учудена от метода, по който реагира президентът, тъй като когато сме в неофициална среща – отношението е друго. Може би съветниците не са му положителни. Надявам се да се осъзнае, да направи по този начин, че институциите да работят в синхрон.”, добави Цвета Караянчева.
За политическите стандарти.
„ Всъщност не би трябвало ли да се организира един диалог за политическите стандарти? Говори се доста за журналистическите стандарти, само че не съм чула диалог за политическите стандарти и може би е време, дори на Вас Ви отива да го предизвиквате.”, даде поръчка за нов публичен спор Илиана Беновска. „ Това е забавна концепция, ще помисля над нея. Надявам се в идващите няколко седмици да чуем положителни думи от президента за председателството, тъй като имаме доста положителни оценки за това по какъв начин се оправяме. Учудващо е за какво никой не приказва за това, че дългът понижава, за икономическия растеж, намалянето на безработицата. Хубаво е от време на време, даже и да си конкурент, да признаеш положителните страни на ръководещите, на съперника си, тъй като това води до благосклонност и по тази причина поучавам и сътрудниците от опозицията.”, сподели представителката на ГЕРБ.
Послание към Корнелия Нинова.
„ Корнелия Нинова в този момент несъмнено, в случай че ни гледа и слуша, ще каже Цвета Караянчева тука доста се похвали, и тя се оля в шербета, има толкоз дефекти. Какво ще й кажете на Корнелия Нинова?”, смени политическия ракурс Илиана Беновска. „ Ако си спомняте преди години говореха: „ Асфалт не се яде!”, а в този момент в Северозападна България хората въстават, с цел да им се направи асфалт, тъй като видяха какво се случва в Южна България. Аз в този момент си пътувам до Кърджали за два часа – автомагистралата до Димитровград и 50 км. до Кърджали по-късно. Пътувах до Велико Търново, до Русе. Искам да Ви кажа, че ситуацията е доста друго, доста мъчно се пътува до там.”, дипломатично се опита да избегне борба с опозицията Цвета Караянчева.
„ Но въпреки всичко, не ми отбягвайте въпроса за Корнелия Нинова – какво бихте й споделили? Това е дамата водач на опозицията. Кратичко и откровено, във Ваш жанр.”, продължи в руслото на въпроса си Илиана Беновска. „ Бъдете действителна, кажете истината. Лъжата постоянно се разкрива, както беше за държавния дълг – доста огромен дълг, затъваме... Накрая се оказа, че държавният дълг понижава. Ако си спомняте предизборната акция, когато споделяха: „ Мигрантите идват!”, по време на президентската акция. Оказа се, че миграционният напън е доста дребен, с помощта на работата на държавното управление и разговора, който се води с Република Турция. Бъдете почтена, по този начин ще й кажа!”, приключи Цвета Караянчева диалога си с Илиана Беновска в ефира на „ Радио К2” и „ Канал 3” на 29 април 2018 година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР