Цонка Христова, директор РИОСВ – Русе уточни, че най-вероятно пожарите

...
Цонка Христова, директор РИОСВ – Русе уточни, че най-вероятно пожарите
Коментари Харесай

Няма опасност за птиците след пожара в района на „Калимок - Бръшлен“

Цонка Христова, шеф Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе посочи, че най-вероятно пожарите са дело на пастири

За следващ път пожар пламтя на голяма територия в естествения резерват „ Калимок - Бръшлен “ край Русе. Защитената зона е местообитание на най-голямата колония пеликани у нас, както и на над 240 птици и животни. Огнищата на пожара бяха три.

" След огледа на специалисти е открито, че са изгорели към 400 декара в региона на село Бабово и към 50 декара в региона на село Нова черна. Това са влажни, заливни ливади и се употребяват за паша. Огънят не е трансферирал, с цел да засегне тръстиката в предпазената околност ", това сподели Цонка Христова, шеф Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе, в ефира на.

" От пожара, който е наоколо до село Нова черна пеликаните са на към 3 км разстояние по права линия, от другия пожар са на 10 км ", посочи тя. " За благополучие пожарът, който е близо до тях е овладян ", добави специалистът.

" Изгоряла е растителността, почвата, микроорганизмите в посочените декари ", сподели Христова. Тя не чака да е имало гнезда на птици в тези ливади.

По нейни думи пожарът евентуално е дело на пастири. Цонка Христова прикани хората да алармират, в случай че виждат извършители и добави, че ще не престават да търсят кой е виновника за пожарите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР