Цивилизацията на маите е една от най-интересните и изследвани от

...
Цивилизацията на маите е една от най-интересните и изследвани от
Коментари Харесай

Най-мащабният проект на маите

Цивилизацията на маите е една от най-интересните и изследвани от историци и археолози. А едно ново изобретение в Мексико ни дава нова информацията за това на какво е бил кадърен античният народ.

Досега за най-старите и грандиозни творения на маите се смятаха пирамидите им. Но през 2017 година екип археолози от Университета в Аризона благодарение на технология за отдалечено изследване попада на в действителност скъпа находка - комплекса Aquada Fénix .

Неговото проучване и археологическите разкопки лишават много време, а учените към този момент са безапелационни, че това е най-ранната и огромна конструкция, строена от маите - по-голяма и от огромната пирамида в Чолула, която до момента се смяташе за връх на архитектурата на маите.
 Снимка 482693

Височината на комплекса е 15 метра, а дължината е близо километър и половина. Според археолозите, той е толкоз огромен, че в случай че се разхождаме из него, наподобява като част от естествения пейзаж. Всичко това е повдигнато на голяма платформа, заобиколена от канали.

aerial laser technology 'unearths' oldest and largest mayan structure to date https://t.co/CSlHOpD1pq pic.twitter.com/UVUHkWaLkM
— Desk Achitecture (@desk_design) June 8, 2020
Aquada Fénix е издигнат сред 800 и 1000 години преди новата епоха , което го прави на близо 3000 години. Една от отличителните черти е, че в него липсват всевъзможни каменни статуи на владетели, каквито наложително участват във всички останали открити храмове на маите, написа BBC.
 Тикал - от загадъчния град на маите до
Загадъчният град на маите, който " приюти " Люк Скайуокър

Из дъждовните гори на северна Гватемала

Работилите по плана учени са безапелационни, че се е употребявал за разнообразни религиозни ритуали. Открити са разнообразни предмети, употребявани в тях, като брадви. Това е било място за събиране на общността, по тази причина и за неговото изграждане са вложени толкоз доста старания .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР