Цитаделата на инките в Мачу Пикчу в Перу е била

...
Цитаделата на инките в Мачу Пикчу в Перу е била
Коментари Харесай

Мачу Пикчу е по-стар от смятаното до момента

Цитаделата на инките в Мачу Пикчу в Перу е била населявана към 1420-1530 година сл. Хр., няколко десетилетия по-рано от считаното до момента. Това демонстрира ново изследване, ръководено от професора по антропология в Йейл, Ричард Бъргър, съобщи CNN.

Екипът от откриватели е употребявал радиовъглеродно датиране, с цел да разкрие, че император Пачакути, който е построил Мачу Пикчу, се е издигнал на власт по-рано от предстоящото. Това на процедура значи, че ранните му завоевания са били в различен интервал. Това оказва помощ да се разбере и по какъв начин Империята на инките се е трансформирала в най-голямата и най-мощна в Америка преди Колумб.

Въз основа на исторически документи се смяташе, че мястото е издигнато след 1440 година. Бъргър и екипът му обаче употребяват способ за датиране на човешки остатъци, наименуван ускорителна масспектрометрия. Той дава и по-точна визия на експертите.

Разглеждан като един от огромните археологически обекти в света, Мачу Пикчу е ситуиран сред две планини. Самото място се състои от към 200 каменни структури, чиито гранитни стени остават непокътнати, макар че сламените покриви там от дълго време са изчезнали.

Сред откритията са церемониална баня, храмове, зърнохранилища и акведукти.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР