Циркът продължава, въпросите остават!. Това написа на личната си страница

...
Циркът продължава, въпросите остават!. Това написа на личната си страница
Коментари Харесай

Бивш енергиен министър: Циркът продължава, въпросите остават

" Циркът продължава, въпросите остават! ". Това написа на персоналната си страница във Facebook някогашният министър на енергетиката Александър Николов. А мотивът за неговите думи бе оповестената през вчерашния ден от " Булгаргаз " планирана цена на газа за месец ноември.

Ето какво още написа на страницата си Николов:
" След като се оправи с цените с помощта на канските си 24-часови старания (а не на чисто пазарни тенденции) и чака зимата с цел да удостовери справяне и с световното стопляне настоящият екип на Министерство на енергетиката и Булгаргаз тихичко… по този начин леко тихомълком, вечерно разгласи прогнозата си за цена на природния газ за месец ноември. Официално, на уеб страницата - 278.83 лева 12% по-високо (всъщност 12.45%), спрямо октомври.
Такаааа, да забележим в този момент. Значи, през месец ноември миксът, който ще предложи Булгаргаз ще се състои от следните неща:

1. Азерски газ (без смяна на компонентата по отношение на месец октомври, със спад в цената, вследствие на придвижванията на пазара и цените на петрола, към 30% от месечната консумация).

2. Чирен - количествата са нагнетени на доста по-ниски цени, от настоящите (около 10% от месечната консумация).

3. Договореното от настоящия “експертен ” състав. (около 60% от месечната консумация).

Хммм… да забележим в този момент. В към 10 изявленията беше казано от Премиер, през Министър и прочие, че се борили за търпима цена. През месец ноември я няма и голямата спънка от втечнения газ по офертата на Cheniere. Така, че всичко трябваше да е цветя и рози. Ооообаче, какво се случи?! Ще рече простичко, че по т.3, която ще е към 60% от потреблението на семействата и промишлеността “страхотно ” свършената работа е довела до контрактувани цени с над 20% по-високи от настоящите пазарни равнища?! Браво, похвално!

В един от последните подкасти, които върших споделих, че за жалост дейностите и бездействията на настоящият политически кабинет на Министерството на енергетиката ще се заплащат доста откакто те са отвън него. Месец ноември ще е първият образец.

Въпросите, които остават и явно ще получат отговори чак след съставяне на Парламент:

1. Как ще бъде задоволено потреблението на популацията през месец ноември?

2. Какви предложения и на база какви процедури са признати за облекчаване на търсенето и клиентите на Булгаргаз от м. ноември и отсега нататък?

3. Как се съотнасят цените на признатите предложения с тези по получената и показана оферта от Cheniere?

4. Кой и за какво отхвърли контрактуваните карга и не одобри офертата за първи слот през месец октомври?

5. Какви са данните за извършени търгови процедури за свободни
слотове за разтоварване на танкерите от м. ноември до м. март 2023?
Тъжно. И скъпо ще ни излезе. Красота беше и неповторимата конференция сред Председателя на СОС и министър Христов. Пуснах сълза, такава съгласуваност по оста Столична община (да се чете ГЕРБ) и Министерство на енергетиката в действителност от дълго време не е имало. Само за тяхна информация - контрактуваните правни процедури и “свършената ” от тях работа от дълго време е в регистрите на документите, както в БЕХ, по този начин и в МЕ. Но, няма значение. Важното беше реториката и разбирателството. И да не не помни - чухте ли някъде синдикати и работодатели да се оплакват от прогнозата за ноември?! Чухте ли… отново тезата, че България е отговорна за държанието на един главен североизточен контрагент?! Тихо е, нали. Странно тихо…и отново да попитам...

Драги фенове, СПИТЕ ЛИ?!

Или пък ще решите да гласувате… и " експертността " да отиде в заслужена, дълготрайна почивка ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР