Циментовият завод пуска инсталация за 7 млн. евро, която допълнително

...
Циментовият завод пуска инсталация за 7 млн. евро, която допълнително
Коментари Харесай

Бизнесът на циментовия завод в Златна Панега расте и без инфраструктурни проекти

Циментовият цех пуска апаратура за 7 млн. евро, която в допълнение ще понижи каузи на твърдите горива. Компанията усилва приходите си през предходната година, само че разноските също скачат. Прогнозите за 2023 година са за дребен растеж макар неналичието на инфраструктурни планове.
Поскъпването на горивата и общата инфлация са основали компликации за циментовата промишленост през предходната година. Въпреки това " Златна Панега цимент ", която е част от гръцката група TITAN, е съумяла да усъвършенства резултатите си и да излезе на минимална облага. Това стана ясно при представянето на интегрирания отчет за 2022 година, който е деветият подред за българското сдружение.

Извън финансовите данни заводът е съумял фрапантно да свие потреблението на вода, приготвя слънчев парк, а с въвеждането на нови технологии скоро ще може да размени 70% от горивата си с различни. Голямото предизвикателство през тази година остава неналичието на инфраструктурно строителство, само че прогнозата въпреки всичко е за лек растеж на продажбите. Финансови резултати Като нелека от финансова позиция дефинира миналата година изпълнителният шеф на " Златна Панега цимент " Адамантиос Францис. " През 2022 година цените на електрическата енергия се изстреляха, нарастнаха доста и твърдите горива ", разяснява той. Въпреки това приходите на компанията се усилват до 54.1 млн. евро (105.8 млн. лева съгласно доклада в Търговския регистър) по отношение на 44.7 млн. евро миналата година. Част от това се дължи на повишението на цените на продуктите в опит да се компенсират ескалиращите разноски. Благодарение на това облагата преди лихви, налози и обезценки (EBITDA) се повишава до 4.7 млн. евро и компанията отбелязва въпреки и дребна чиста облага (340 хиляди евро) по отношение на 2.2 млн. евро загуба за 2021 година
През 2022 година цените на електрическата енергия се изстреляха, нарастнаха доста и твърдите горива. Адамантиос Францис
Изпълнителен шеф на " Златна Панега цимент "

Групата TITAN работи в 25 страни и има мощно наличие в 3 района - Съединени американски щати, Югоизточна Европа и източната част на Средиземноморието. За 2022 година приходите й са 2.3 милиарда евро, а заетите са 5.5 хиляди души. Производството включва цимент, бетон, инертни материали и други артикули за строителството. По-малко сила и излъчвания Още преди години българската компания стартира да замества част от твърдите горива с различни - главно пластмаси и автомобилни гуми, които към този момент съставляват 46.4% от горивния микс и всички са събрани от локални източници. От предходната година заводът употребява също плява и лавандула, като задачата е делът на биомасата от ден на ден да се усилва, тъй като тя е въглеродно неутрална. Само през 2022 година компанията е намалила въглеродните си излъчвания с 4%, а на групово равнище задължението е да се реализира въглеродна индиферентност до 2050 година От това на процедура зависи изобщо бъдещето на циментовата промишленост.
Реклама
" Златна Панега цимент " следва да реализира още по-голям дял на различните горива - до 70%. Това е задачата на плана за създаване на апаратура за подаване на различни горива на стойност 7 млн. евро, който стартира през 2022 година и сега е на стадий въвеждане в употреба. Проектът е финансиран от TITAN и е вторият по величина в границите на групата за предходната година.

За да реализира 70% заместимост на обичайните горива, компанията извършва и редица други по-малки стъпки. Сред тях е планът за потребление на водород като катализатор на горенето, което прави сдружението пионер в границите на групата TITAN и в България. Директорът на завода Милен Станоев изясни, че технологията е португалска и включва производството на водород на място посредством електролиза, като инвестицията е към 900 хиляди евро. " Това понижава потреблението на горива и усъвършенства процеса на формиране на клинкер (междинната суровина за цимент - бел. ред.) ", посочи той. Слънце и вода Данните от интегрирания отчет демонстрират още, че през предходната година " Златна Панега цимент " е понижила с 8% разхода на електрическа енергия на звук клинкер. Разходът на вода на звук артикул пък се е свил с цели 33%. Въпреки че главните вложения в тази област са направени преди няколко години, по думите на мениждъра " Околна среда и стабилно развиване " Екатерина Шилигарска през 2022 година компанията е подобрила ръководството на водите, което е довело до този резултат.
33% се е свил разходът на вода на звук артикул през предходната година с помощта на по-добро ръководство на ресурса.
В момента сдружението построява личен слънчев парк за към 4 млн. евро, който ще обезпечи 15% от нужното му електричество. Плановете са планът да завърши до края на март идната година, само че съгласно Францис е допустимо 2-3 месеца закъснение. " Административните процедури са учудващо дълги. Все още чакаме разрешителни, другояче техниката е на място, можеше да бъде конфигурирана ", сподели той. Паркът ще има потенциал от 5 мВт, който може да бъде подсилен през идващите две години. " Но първо желаеме да забележим какви са резултатите ", добави Францис. Прогнози Донякъде изненадващо за самата компания, упованията за 2023 година са за растеж към 5% по отношение на предходната година. " Това е много озадачаващ резултат за нас, тъй като инфраструктурните планове на процедура са спрени ", разяснява Францис. Основният мотор на потреблението сега е жилищното строителство. " Ковид също промени някои цели. Вече се строят по-малко бизнес здания, има по-малко планове за хотели и за развлекателната промишленост ", добави той. Ако инфраструктурното строителство се отпуши, идната година съгласно него ще е по-добра.
Реклама Високи разноски и едва строителство Проблемите на пазара през предходната година не са подминали и другите два производителя на цимент в страната, въпреки че приходите им са нарастнали. " Хаделберг матириълс Девня ", както неотдавна се назовава " Девня цимент " на немската група Heidelberg Materials, регистрира скок в цените на енергоносителите и съвсем всички други материали и услуги. Това доста е повишило индустриалните разноски, като тези за горива са скочили тройно. Ръстът отчасти е бил затрупан с умерено нарастване на продажните цени. Скъпите енергоносители са причина и за понижението на оперативната облага с 5.7% до 34.8 млн. лева Нетната облага пада повече основно поради огромни други доходи миналата година от квоти за излъчвания и дивиденти. " Холсим България ", която е част от швейцарската група Holcim и чийто цех се намира във врачанското село Бели извор, резервира продажбите си на практика без смяна като размер, само че растеж има като сума. От компанията регистрират внезапно стесняване на пътното строителство, което се е отразило на профилираните й артикули за това. При общоприетите артикули има прочут растеж, който значително от компанията отдават на логистичните проблеми при вноса на турски цимент, който подбива пазара последните години. Активното строителство в София, която е главен пазар, също е асъдействало за крайния резултат.

Свързани публикации Топ 20 на производителите на строителни материали: напредък от 23% 2 септември 2022, 06:34 Промишленост: В пресата на цените 18 февруари 2022, 06:27 Скъпата сила е нараснала разноските на " Златна Панега цимент " с 40% 12 декември 2021, 11:32
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР