Циковете срещу човечеството продължават в Етиопия въпреки примирието, казват експерти на ООН

...
Военни престъпления и престъпления срещу човечеството все още се извършват
Коментари Харесай

Военни престъпления и престъпления срещу човечеството все още се извършват в Етиопия почти година след като правителството и регионалните сили от Тиграй се споразумяха да прекратят боевете, казаха експерти на ООН в доклад, публикуван в понеделник.

Хиляди умряха през две години конфликт, който официално приключи през ноември миналата година. И двете страни се обвиниха взаимно в жестокости, включително кланета, изнасилвания и произволни задържания, но всяка отрече отговорност за системни злоупотреби.

„Докато подписването на споразумението може да има най-вече заглуши оръжията, не е разрешил конфликта в северната част на страната, по-специално в Тиграй, нито е довела до всеобхватен мир“, каза Мохамед Чанде Отман, председател на Международната комисия на експертите по правата на човека в Етиопия, в изявление, придружаващо доклада.

В доклада си комисията каза, че нарушенията на човешките права в Tigray бяха „сериозни и продължаващи“ и там са били атаки от Еритрейските отбранителни сили (EDF) срещу цивилни.

Еритрея, която изпрати войски в се бори заедно с етиопските правителствени сили по време на конфликта, отхвърли обвиненията от жители и правозащитни групи, че нейните войници са извършили злоупотреби в Тиграй.

Министърът на информацията на Еритрея Yemane G Хебремескел каза пред агенция Ройтерс, че констатацията в доклада е клеветническа и каза, че страната се подготвя неговия официален отговор.

Според армията и правителството на Етиопия kespeople все още не са коментирали доклада.

Radhika Coomaraswamy, член на комисията описва сексуалното насилие в конфликта като „толкова лошо както става“.

„Трябва да призная, че най-лошото от това беше извършено от еритрейските сили в Тиграй. Въпреки че, разбира се, етиопските сили също бяха отговорни“, каза тя, добавяйки, че тиграйските сили също са извършили сексуално насилие в Амхара.

Докладът на комисията казва, че нарушенията „са били подстрекаван или толериран от федералното правителство“, който според него се провали в задължението си да защитава своето население.

В доклада се казва, че Етиопската национална защита se Force, еритрейските отбранителни сили и съюзническите регионални специални сили извършиха „ широко разпространено и систематично нападение” срещу цивилно население под формата на убийства, изтезания, изнасилвания и други нарушения.

Комисията, чиито искания за среща с държавни служители остана без отговор, каза Етиопия, която е опитвала в миналото за спиране на разследването, възложено от ООН, „се опита да избегне международното наблюдение“.

Правителството на Етиопия и неговата част военните сили многократно са отричали, че техните войници са извършили широко разпространени престъпления сами или с еритрейските сили и обещаха да разследват оплакванията за индивидуални злоупотреби.

Властите от региона на Етиопия от Амхара също отрекоха техните сили да са извършили зверства в съседен Тиграй. Източник: Информационни агенции

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР