Циклантера е вече не чак толкова непознатата и у нас

...
Циклантера е вече не чак толкова непознатата и у нас
Коментари Харесай

Циклантера - заместител на печения фасул

Циклантера е към този момент не чак толкоз непознатата и у нас тревиста лиана, принадлежаща към семейство Тиквени. Произходът ѝ е Южна и Централна Америка. Растението е с доста разклонения има мощно разсечени листа, които и придават много хубав и обемист тип.

Плодовете и са дълги, кухи и с меки стени, ситуирани в пазвите на листата. Ядливи са и на тип наподобяват на дребни чушки.

Вкусът им е комбинация сред печен боб и краставица. Използват се за добавка към ястия с месо, сирене, риба и други.

Узрелите плодове са употребяват печени, а неузрелите се поставят към трушии, салати и така нататък Плодовете и могат да се пържат в тиган, панират, както и да се употребяват за изработката за зимнина.

В изискванията, които предлага България като климат, това растение би следвало да се развива добре. Расте в най-вече планински региони, като през последните години даже се вършат опити за развъждането му.

 Пълнена Циклантера

От опитите, правени с него за развъждането му в България, може да се каже, че растението плододава 2 месеца откакто бъде засято и продължава до късната есен, като ражда несметно.

Грижите за него са като при краставичките. Плододаването при Циклантерата стартира, откакто свършат жегите, т.е. не очаквайте плодове през лятото.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР