Цикълът разкази Записки на младия лекар“ или битката на медицината

...
Цикълът разкази Записки на младия лекар“ или битката на медицината
Коментари Харесай

♥ Михаил БУЛГАКОВ преди световния литературен шедьовър „Майстора и Маргарита“

Цикълът разкази „ Записки на младия доктор “ или борбата на медицината с незнанието излиза в ново издание с логото на издателство НИКЕ

Преди международния книжовен шедьовър „ Майстора и Маргарита “, Михаил Булгаков написа голям брой разкази и фейлетони. Сред тях се откроява цикълът „ Записки на младия доктор “.

Историите, писани сред 1925 и 1926 година са въодушевени от същински случаи в кариерата на писателя, който самичък практикува лекарската специалност.

Разказите придвижват читателя в отдалечена провинция в Русия, в Муриевската болница, където незабавно след завършването на университета постъпва героят на Булгаков – млад и некомпетентен доктор на 23 години.

Без процедура с и с огромна доза отчаяние, младият доктор приема своето предопределение, което го сблъсква с изключителни и тежки случаи, в които той би трябвало да се пребори със личната си неустановеност и да поведе борба за живота и здравето на своите пациенти.

Във всяка една секунда на деня лекарят може да бъде извикан за следващия тежък случай. И въпреки тестването да е голямо, ръката все по-малко трепери, решенията идват като че ли сами, само че един великански проблем продължава да пречи на работата на лекаря – незнанието и мнителността по отношение на медицината.

„ Записки на младия доктор “ получава нов живот през 2012 година, когато историите на Булгаков са екранизирани за дребния екран със сериала „ A Young doctor's Notebook “. В основните функции влизат Даниъл Радклиф и Джон Хам, а за първия сезон на режисьорския стол сяда Алекс Хардкасъл, работил по паметните сериали като „ The Office “ и „ Parks and Recreation “.

Заедно с цикъла „ Записки на младия доктор “, актуалното издание е допълнено от повестта „ Морфин “. Тя също е въодушевена от персоналния опит на Михаил Булгаков и битката му със зависимостта към един от най-разпространените по това време опиати. „ Морфин “ също е екранизиран и се появява на огромния екран през 2008 година с режисьор Алексей Балабанов. 

Настоящото издание излиза в превода на Лиляна Минкова и оформлението на Дора Иванова.

Разгледайте още литературни оферти тук:

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР