ЦИК не е открила нарушения на премиера Бойко Борисов свързани

...
ЦИК не е открила нарушения на премиера Бойко Борисов свързани
Коментари Харесай

ЦИК се срещна с Радев за евроизборите, оправда Борисов за кампанията

ЦИК не е разкрила нарушавания на премиера Бойко Борисов свързани с предизборната акция, а от ГЕРБ няма сигнал против президента Радев. Това заяви представителят на комисията Александър Андреев пред публицисти след среща на управлението на ЦИК с президента Румен Радев. Темата на срещата беше подготовката за идните избори за членове на Европейския парламент.
Преди дни Българска социалистическа партия внесе тъжби до ЦИК и Съвет за електронни медии за потреблението на държавен запас за водене на предизборна акция по отношение на обществените изяви на премиера. Подобно обвиняване към него насочи и президентът Румен Радев. В отговор Борисов прикани ЦИК да ревизира дали президентът пропагандира за Българска социалистическа партия, напомня в. „ 24 часа “.
" Не карайте ЦИК да влиза в какъвто и да било спор сред институциите. Беше прегледан сигнал, който постъпи по отношение на нарушаване на акцията от страна на премиера. ЦИК не откри нарушавания и той остана за сведение ", изясни Андреев. Той добави, че досега от ГЕРБ не е постъпвал сигнал за президента. Ако постъпи подобен сигнал, ще бъде докладван и ЦИК ще се произнесе, добави представителят на комисията.
Машинното гласоподаване – лек против недействителните бюлетини
Президентът благодари на ЦИК за сполучливото въвеждане на машинното гласоподаване и акцентира още един път върху ограничението на огромния брой недействителни бюлетини. „ Те освен основават подозрения в прозрачността на изборния развой, само че действително подменят и вота на българския гласоподавател. Мерките ги обсъдихме. Това са най-много подбора, подготовката на образованието на членовете на секционните изборни комисии. Една добра разяснителна акция и изключително машинното гласоподаване, където вотът няма по какъв начин да бъде сменен и трансфорат съзнателно по-късно в нереален. За това аз чакам с организацията, която основава ЦИК, а мисля, че такива са упованията и в обществото, да си сложим за цел да понижим броя на недействителните бюлетини, изключително такива създавани в някои секционни изборни комисии. И да създадем по този начин, че България да стигне едно приблизително европейско равнище на недействителните бюлетини. Нова задача и то значима пред вас е отбраната на машинния избор - софтуерна, хардуерна и физическа “, обърна се президентът към управлението на ЦИК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР