Цифровото евро е смел скок в бъдещето, но не означава

...
Цифровото евро е смел скок в бъдещето, но не означава
Коментари Харесай

Емил Радев: Цифровото евро е смел скок в бъдещето

Цифровото евро е самоуверен скок в бъдещето, само че не значи завършек на обичайните банкноти и монети. То ще донесе нови благоприятни условия, само че и нови провокации. Ние обаче споделяме общи полезности и цели, а те са най-верният ни компас.


Това съобщи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев на конференцията в Европейския парламент „ Бъдещето на финансовата интеграция на Европейски Съюз: Разширяване на еврозоната и основаване на цифрово евро ", съобщи специфичният делегат на БГНЕС в Брюксел Димитър Русков.

„ Цифровото евро ще донесе един по-интегриран, новаторски и приобщаващ Европейския съюз. Като български евродепутат виждам положителни вероятности за родината ми. Изборът за приемане на еврото е изработен още при присъединението ни към Европейския съюз ", сподели Радев.

Той уточни, че подхванатите от страната ни промени „ ни доближават освен до критериите за участие, само че и към стабилността, която носи еврото ".

„ Все още не сме покрили изцяло условията, само че напредваме. Популистите ни показват еврозоната като опасност към суверенитета ни. Представените наскоро български евромонети потвърждават, че това не е правилно ", съобщи евродепутатът.

Радев означи, че доста от страховете в обществото идват от упованията за напредък на инфлацията и повишаване на стоките, само че статистиката в страните, които към този момент са приели единната европейска валута, демонстрира противоположното.

„ Ние ще се присъединим по настоящия закрепен курс. Няма да се постанова превалутиране, лихвите по заемите ще се намалят. Икономиката се нуждае от сигурност и предвидимост, което еврото дава ", добави той.

Еврокомисарят Марейд Макгинес, която дава отговор за въпросите на финансовата непоклатимост, услуги и за съюза на финансовите пазари, се включи в конференцията с видеообръщение.

Той акцентира, че чака България като 21-ия член на еврозоната.

„ Еврото е практично и потребно за хората и бизнеса. Милиони хора употребяват еврото, уповавам се скоро и българите. Причините не са единствено стопански и финансови, тъй като еврозоната е знак на обединена Европа ", сподели тя.

Макгинес уточни, че икономическата сфера се трансформира и Европа би трябвало да бъде готова за това.

„ Европейската комисия предложи регламента за основаване на цифрово евро. Също предлагаме парите в брой като законно платежно средство. Така хората ще имат избор и улеснение ", добави комисарят.

От своят страна Паскал Донаху, ръководител на Еврогрупата (министрите на финансите на страните от Еврозоната), акцентира, че единната европейска валута е знак на обединяването на континента.

Според него цифровото евро е тематика с особена значимост сега, разширението на Европейски Съюз и еврозоната ще бъдат основен приоритет в идващите години.

„ Въпросът не е дали, а по кое време България ще се причисли към еврозоната. Цифровизацията е с висок приоритет в границите на блока във все по-дигитализирания свят. Работата на ЕЦБ продължава и ще зависи от законодателството в Европейски Съюз ", добави Донаху. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР