Цифровизацията в съдебните системи на страните от ЕС бе сред

...
Цифровизацията в съдебните системи на страните от ЕС бе сред
Коментари Харесай

В отговор на Емил Радев комисар Рейндерс настоя за повече инвестиции в електронното правосъдие

Цифровизацията в правосъдните системи на страните от Европейски Съюз бе измежду акцентите на провелите се диспути сред комисаря по правораздаването Дидие Рейндерс и членовете на правната комисия на Европейския парламент. В рамките на полемиката българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев сложи въпроси по отношение на темповете на дигитализацията и резултата от подхванатите към този момент ограничения за модернизиране и усъвършенстване на трансграничното правосъдно съдействие, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Той обърна особено внимание на нуждата от съответно адаптиране на законодателството към измененията в следствие от бурното софтуерно развиване, само че и в подтекста на упоритостите на Европа за огромен и първокласен скок в цифровата епоха.

„ През последните две години електронната връзка закупи извънредно значение както за обезпечаването на ускорени и по-ефективни процедури за трансгранично правосъдно съдействие, по този начин и за самия достъп до правораздаване. Цифровата промяна обаче е динамичен развой, а не резултат от еднократни мерки”, стимулира се Емил Радев, който е докладчик на правната комисия по оферти правилник по отношение на цифровизацията на трансграничното правосъдно съдействие в Европейски Съюз и достъпа до правораздаване по цивилен, търговски и наказателни правни въпроси.

В отговор комисар Рейндерс разяснява, че процесът на цифровизация, интензивен от COVID-пандемията, протича с друга скорост в обособените държави-членки. Той изрази желанието на Европейската комисия страните в Европейски Съюз да влагат повече в цифровизацията освен в частния, само че и в обществения бранш, част от който е и правосъдната система. Мнозинството от държавите-членки са планували в своите Планове за възобновяване и резистентност средства за прогрес в тази сфера, стана ясно по време на съвещанието.

Еврокомисарят увери, че на европейско ниво се работи за възстановяване на координацията и ефикасното потребление на новите софтуерни принадлежности, включително обезпечен достъп до трансгранични правосъдни съвещания посредством видеоконференция и улеснено електронно разплащане на правосъдните такси. Като съществено предизвикателство Дидие Рейндерс уточни нуждата от постигането на съгласуемост сред цифровите системи в региона на правораздаването.

Във фокуса на подхванатата цифровизация той сложи основаването на предпазен и благонадежден информационен канал сред правосъдните органи, който да действа паралелно с обичайните способи за връзка. Само преди месец Екологичен потенциал одобри регламента по отношение на компютризираната система за трансграничен електронен продан на данни в региона на правосъдното съдействие по цивилен и наказателни правни въпроси. Докладчици по досието за така наречен система e-CODEX бяха българският евродепутат Емил Радев и португалският му сътрудник Нуно Мело.

Данните сочат, че в 80-90% от следствията се събират доказателства по електронен път, регистрира комисар Рейндерс. Според него обаче полемиката по отношение на този развой, почнал през 2018 година, удостоверява нуждата от нови правни средства за по-активното потребление на цифровите принадлежности в областта на правораздаването.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР