Цецка Цачева, Димитър Главчев и Цвета Караянчева се втурваха да

...
Цецка Цачева, Димитър Главчев и Цвета Караянчева се втурваха да
Коментари Харесай

Има скрити причини постът председател на НС да е супер важен. Перфектният кандидат е тук

Цецка Цачева, Димитър Главчев и Цвета Караянчева се втурваха да угодят на своя водач. Прокараха се промени в закони рискови за обществото, нарушаващи правата на жителите и в разрез с европейското законодателство. Знаем по какъв начин се отнасяше Борисов с тях.

 

Днес той към този момент няма това въздействие. Това слага ГЕРБ в нова обстановка – не управляват нещата в Народното събрание. И не могат да го преживеят. Готови са да спорят с часове в пленарна зала, да трансформират мнението си, да бъдат нападателни и даже арогантни, когато не се случва разпореденото от водача им.

 

Това обаче активизира и втвърдява останалите, най-много деклариралите, че в България моделът „ Борисов-ГЕРБ “ повече няма късмет.

 

Оттук и огромният въпрос: Накъде ще тръгне битката с корупцията – заявявана от години и все неслучваща се.

 

Атаките против основния прокурор Иван Гешев и преструктурирането на антикорупционния колос КПКОНПИ е другата загадка задача на новия началник на Народно събрание. Започнат ли пренията по тези проблеми, неговата роля ще нарасне доста. ГЕРБ към този момент и пуснаха този трен, само че вярата мина в номинирания Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Изборът му допреди 48 часа не съществуваше даже като концепция, само че през днешния ден на него залагат (терминът от хазарта е подобаващ, бил е крупие…) всички тези, които имат желание да бранят статуквото, Гешев и КПКОНПИ. Т.е. да пазят насъбраното през годините от публичния взор и реакции.

 

С противоположни упования са партиите от другия лагер – настояващи за смяна и промени, които да да дадат късмет на България да се измъкне от корупционното дъно и да тръгне в нова посока.

 

Човекът, който единствен има право да натиска парламентарния звънец, да дава думата и да я лишава, да подкрепя или да пресича опитите за пропадане на кворума и гласуването на значими решения, добива особена значимост.

 

Красиви са приказките за честност, морал, опит и куп още човешки качества, които би трябвало да има ръководителят, само че са заслон за същинските щения и планове на партиите.

 

Който и да бъде определен в последна сметка, той ще бъде подложен на нечовечен напън о двете воюващи армии – на неубедителното ново и на рисковото остаряло.

 

И в случай че сега анализатори, медии и други публични манипулатори подвигат звук, че тридневното съвещание по желание на ръководител на Народно събрание е невиждано и конституционна рецесия, забавно какво ще приказват, когато стартират сраженията в отбрана и срещу правосъдните промени и измененията в антикорупционното законодателство; за и срещу даването на въоръжение и техника за Украйна; приемането на страната в Еврозоната и прочие

 

Почакайте и ще видите.

 

Ако има без значение мнение по въпроса за избора, то с огромна възможност би показало за поста Надежда Йорданова от „ Демократична България “. Би се справила съвършено.

 

Витали Роник

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР