Централният комитет на управляващата партия на Зимбабве Африкански национален съюз

...
Централният комитет на управляващата партия на Зимбабве Африкански национален съюз
Коментари Харесай

Президентът на Зимбабве получи ултиматум до утре да подаде оставка

Централният комитет на ръководещата партия на Зимбабве Африкански народен съюз на Зимбабве-Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) даде до на следващия ден в 12:00 ч. локално време краен период на Робърт Мугабе да подаде оставка като президент. В противоположен случай в Народното събрание ще стартира процедура по импийчмънт, предадоха международните организации.
 
Новината заяви след съвещание на Изпълнителния комитет на партията министърът по киберсигурността Патрик Чинамаса.
 
На съвещанието Мугабе бе отхвърлен от председателския пост на партията, удостовери Чинамаса. На негово място е назначен Емерсън Мнангагва. Той беше вицепрезидент на Зимбабве, само че на 6 ноември Мугабе го в профил от поста му. Именно това премахване сложи началото на политическата рецесия в Зимбабве и докара до намесата на военните.
Управляващата партия също така взе решение да издигне Мнангагва за претендент за президент на Зимбабве на изборите през 2018 година, съобщи Франс прес.
 
Съпругата на Мугабе - Грейс Мугабе, бе отстранена от лидерския пост на женската лига към ръководещата партия и изключена от партията. Изпълнителният партиен комитет я упрекна в втълпяване на език на омразата, на дух на разделяне, както и в присвояването на функции и на пълномощия, които не са й били делегирани, съобщи Асошиейтед прес.
 
Решенията на Изпълнителния комитет ще бъдат официализирани на специфичен партиен конгрес идния месец.
 
Парламентът на Зимбабве пък възобновява работа във вторник и в случай че до тогава Мугабе не подаде оставка, то процедурата за импийчмънт ще стартира в този ден.
 
Делегати на днешното съвещание на Изпълнителния комитет оповестиха, че през днешния ден като заместник-председател на ръководещата партия е бил отхвърлен Пелекезела Мпоко. Той е втори вицепрезидент на Зимбабве, съобщи Ройтерс.
 
Делегати на съвещанието на Изпълнителния комитет на партията споделиха още, че Грейс Мугабе и други лица ще бъдат съдени, съобщи Ройтерс.
 
Няколко високопоставени партийни членове, които бяха доближени на Грейс Мугабе, през днешния ден бяха изгонени от партията, добавя Асошиейтед прес.
 
Сред тях са министърът на висшето обучение Джонатан Мойо, министърът на финансите Игнасиус Чомбо, племенникът на Мугабе и министър на държавните служби, труда и общественото обезпечаване Патрик Жувао, министърът на външните работи Уолтър Мземби и министърът на локалното самоуправление, благоустройството и жилищното строителство Савиур Касукувере и др.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР