Централните училища изсмукват първолаците и оставят кварталните полупразни. Родителите се

...
Централните училища изсмукват първолаците и оставят кварталните полупразни. Родителите се
Коментари Харесай

Школата в центъра изсмукват първолаците от квартала

Централните учебни заведения изсмукват първолаците и оставят кварталните полупразни. Родителите се борят да запишат децата си надалеч от вкъщи им, привлечени от екзотични езици и добро име на съответното образователно заведение макар районирането и преимуществото, което дава уседналостта при кандидатстване в школо.

От този проблем са наранени учебните заведения в цялата страна, оповестява „ Монитор “. Проверка демонстрира образно, че настоящата уредба, която бе наложена точно с цел да се спре несъответствието сред другите учебни заведения, се проваля в тази си задача. До огромна степен и поради надут план-прием.

Така в София има школа, в които са кандидатствали единствено по 4-5 деца въпреки че по отношение на разпоредбите за райониране на Столична община децата в квартала стигат да запълнят и цяла паралелка. В същото време има учебни заведения, които ще образуват класове с първолаци с надалеч над нужния за региона брой.

В 24 СУ „ Пейо К. Яворов “ в регион „ Подуяне “ се стягат за една паралелка, а децата, признати в школото, чийто ученик да вземем за пример е шефът на БФС Борислав Михайлов, са единствено 4. От образователното заведение обясниха, че към тях има учебни заведения „ акули “, които откриват 7-8 паралелки и обират всички деца. От 24-то акцентираха като проблем и опцията възпитаници от квартала да аплайват и в непознати региони. Нещата ще бъдат по този метод, до момента в който има учебни заведения, които изсмукват децата от квартала, а други ги качват на покривите, с цел да образуват повече паралелки разясниха шефове.

В 27 СУ „ Акад. Георги Караславов “ в кв. „ Люлин “ са признати 15 деца, само че се чака записаните да са едвам половината от тази численост. Директорката на школото Рилка Иванова познава родителите на всички деца от квартала, които са кандидатствали, и сигурно ще станат негови ученици. Те обаче са единствено 7. Останалите 8 деца са подали документи и в прилежащи учебни заведения, които могат да предпочетат. Въпреки че школото е новаторско и предлага разграничи занимания за своите ученици, опцията за избор на образователно заведение отвън региона може да попречи да бъде образувана паралелка. Това пък значи, че след трето класиране родителите на въпросните седем деца, към този момент записали се да учат в 27-о СУ, може да се наложи да търсят ново учебно заведение за хлапетата.

В рамките на столицата учебното заведение, в което са били подадени най-вече заявки за банкет на първолаци, е 32 СУИЧЕ „ Свети Климент Охридски “ в регион „ Възраждане “. Близо 450 родители са поискали децата им да станат негови ученици. По план-прием учебното заведение трябваше да има 5 паралелки за по 24 деца – т.е. общо 120 първолаци. От класирането обаче излиза наяве, че единствено половината от тях са от квартала. Това са децата от първа, втора и трета група по критериите за уседналост на Столична община. 68 от новоприетите са от четвърта група – т.е. бъдещи възпитаници, на които учебното заведение не им е по регион. Това пък действително значи, че при самият план-прием е заложено изкуствено надуване на бройките. В друго от учебните заведения в региона - 18 СУ „ Уилям Гладстон “, обстановката е сходна. В школото са образувани общо седем паралелки, в които са признати общо 188 деца. От тях обаче деца, които могат да запълнят повече от 2 класа, не са от квартала.

Шефката на просветителния инспекторат в София Ваня Кастрева разяснява, че има два съществени претекста родителите да търсят школо за детето им отвън квартала. „ Те избират учебно заведение на база резултатите от националното външно оценяване след 7-и клас, престиж в прилежащата общественост. В същото време се преценяват в местоработата си, защото има родители, които избират да са покрай нея. Това основава проблеми “, съобщи Кастрева.

Над 96% от класираните 2871 деца в Пловдив са признати по посоченото на първо предпочитание учебно заведение. В европейската столица на културата за 2019 година също има проблем с кварталните школа, само че надалеч по-малък. По-голямата част от родителите на 71% от класираните, или 2038 деца, са поискали да учат в учебното заведение, в региона на което е адресната регистрация на бъдещия първолак. В Пловдив има единствено 52 неприети деца. Повечето от тях ще чакат второ класиране, защото родителите им са показали единствено едно предпочитание и то не е учебното заведение в региона, в който е записано детето. Само един е кандидат-първолакът в шуменското СУ „ Трайко Симеонов “, макар че сега тече ремонт в размер на 4,24 милиона лв. по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Родителите на други две деца също са показали учебното заведение на второ предпочитание, а на още едно като четвърто, само че по-всяка възможност ще бъдат признати по първите си стремежи.

Преди СУ „ Трайко Симеонов “ е било едно от най-големите учебни заведения, само че през днешния ден се свързва с гетото поради близостта си до двете цигански махали и преобладаващо ромския контингент. Само 18 първолаци са останали отвън класацията в Бургас. По всяка възможност родителите са показали единствено едно мечтано учебно заведение, обясниха от общината. 14 от тях са подали документи за банкет в региона на Централна градска част, в който има 71 незаети места, към които могат да се насочат. Три столични школа тесни за учениците кореняци Столичните 5-о ОУ „ Иван Вазов “, 55-о СУ „ Петко Каравелов “ и 73-то „ Владислав Граматик “ са тесни за възпитаници кореняци в региона. Причината е, че плануваните в план-приема паралелки и потенциалът на образователните заведения не могат да поберат всички малчугани, които имат преимущество.

Кандидат-първолаците с три години уседналост в квартала, или пък с братче или кака в школото, ще би трябвало да си търсят други учебни заведения на второ класиране. В 73-то бяха оповестили, че ще образуват 4 класа с по 22-ма възпитаници в тях, или общо 88. От листата с признатите излиза наяве, че те скачат на 99, само че и над план-приемът не оказва помощ всички искащи да учат в кварталното си учебно заведение. Така родителите на децата от регион „ Триадица “ ще би трябвало да се надяват да останат места най-малко в останалите школа в региона, а да не обикалят сутрините, с цел да развеждат децата си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР