Централните хали са емблематична за столицата ни сграда със 110-годишна

...
Централните хали са емблематична за столицата ни сграда със 110-годишна
Коментари Харесай

Как изглеждат Халите сега

Централните хали са емблематична за столицата ни постройка със 110-годишна история. За страдание обаче с времето положението ѝ стартира да се утежнява. Добрата вест е, че ремонтът е към този момент в деяние и тече от половина година насам. А задачата след приключването му е Халите да възвърнат духа си, който да бъде непокътнат и за идните генерации.

Преди да се стартира със същинските възстановителни действия, постройката е трябвало да бъде почистена от следите от предишни реставрации, а по-късно да бъдат консервирани варовикът и гранитът.

Панайот Панов, който е един от създателите на плана за реституция, твърди, че материалите, които се употребяват за ремонта на Халите, се употребяват и при реституция на международно значими здания и обекти, като дава образец с египетска гробница.
 Снимка 644122

Към днешна дата към този момент са приключени реставрационни действия по две от фасадите на постройката. Освен това, е възобновен и цялостният размер на вътрешността на главната зала, като са отстранени павилионите и терасите, които не подхождат на истинския ѝ план. Покривът е напълно сменен и възобновен, а присъщата железна структура, известна с това, че е направена в леярните на Густав Айфел през 1909 година, е освежена.

Друго, с което се отличават Халите, а точно двата часовника, също към този момент са реставрирани. Нещо ново, с което пък постройката ще се снабди, е шадраван от зелен мрамор, който е поръчан за направа по истинските ѝ планове от началото на ХХ век. При ремонтните действия не е подценена и подовата част, като все още се поставят близо 3000 кв.м. плочки в нео-ренесансов жанр.
 Снимка 644125

Иван Чернев, изпълнителният шеф на Kaufland България, които се заеха със задачата да възстановят достоверния тип и предназначението на Халите, твърди, че това се прави детайлно и качествено. По думите му за задачата се изготвят експертизи, организират се лабораторни и теренни проучвания и се употребяват съвременни техники и подобаващи материали.

По време на оставащото от основните ремонтни действия, ще се акцентира на възобновяване и социализацията на археологическите остатъци и крепостната стена на равнище партер, както и построяването на " Интерактивна зона за археология и история ".
 Снимка 644121

След като Халите бъдат още веднъж " съживени " на равнище ремонт, те ще възвърнат и истинското си предопределение и атмосфера. Над 170 български снабдители на месо и салами, риба, самун, млечни артикули, плодове и зеленчуци още веднъж ще могат да оферират стоките си.

Ново допълнение пък ще бъде книжарницата за детски книги, която претендира да бъде най-голямата в страната и да наброява над 10 000 заглавия. Освен това посетителите на Халите ще могат да посещават и разнообразни културни и социално-значими събития, за които ще бъде обособено пространство на сутерена.
 Иван Шишиев - фотографът зад
София, моя обич: фотографът Иван Шишиев с нов романс към града

Как наподобяват 24 часа в София

Повече за идейните проекти за Централните хали в София има.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР