Централните банки са купили рекордните близо 400 тона инвестиционно злато

...
Централните банки са купили рекордните близо 400 тона инвестиционно злато
Коментари Харесай

Расте интересът към инвестиционно злато

Централните банки са купили рекордните близо 400 тона капиталово злато през третото тримесечие на 2022 година, което е с над 300 % повече по отношение на същия интервал на предходната година, демонстрира отчет на " Уърлд Голд Кансъл " (World Gold Council (WGC). Това е най-масивното изкупуване на злато от институциите от 1967 година насам, настояват от компанията за търговия с валута и благородни метали " Тавекс " (Tavex).

Покупките  на банките се случват в подтекста на намаляване на цената на жълтия метал от 8 % в долари.

Подходяща инвестиция ли е златото

" Тенденцията на изкупуване на злато от централните банки и крайните консуматори евентуално ще се резервира. За институциите то е безрисков актив, който се преглежда съвсем като сурогат на парите в брой в счетоводния баланс. За хората капиталовото злато е постоянен актив, който исторически защищава чудесно покупателната дарба на спестяванията в дълготраен проект и е доста добър инструмент за диверсифициране на персоналното портфолио ", разяснява Даниел Василев, основен икономист в " Тавекс ".

Тази наклонност се следи през последните тринадесет години. Централните банки са чисти купувачи на злато през всяка година от 2008 година Оттогава те са закупили общо над 6000 тона от скъпия метал. За съпоставяне това е малко под общите запаси на Съединени американски щати (8,8 хиляди тона), който е най-големият собственик на злато в света, или съвсем два пъти повече от запасите на Германската централна банка. 

 istock istock
Турската централна банка е най-големият покупател на злато през последните три месеца, увеличавайки запасите си с 31,2 тона. Покачването се случва на фона на най-високата инфлация в страната от края на предишния век насам. През последните месеци Узбекистан също е постоянен покупател, като усилва запасите си с по 8,7 тона всеки месец от април. Челната тройка се добавя от Индия, която е измежду най-големите притежатели на жълтия метал. В Централна и Източна Европа от ниската цена на злато са се възползвали Сърбия и Чехия, Полша и Унгария, които са обичайни купувачи през последните години. 

Освен покупките на централните банки, също се покачва и търсенето на капиталово злато от крайните консуматори. Лидер по напредък измежду страните още веднъж е Турция, където търсенето на златни монети и кюлчета се повишава с над 300 %. В Русия търсенето също пораства с над 300 %, а главните аргументи са премахването на налога от 20 % върху кюлчетата и монетите и сериозната неустановеност пред локалната стопанска система.


В Европа търсенето се покачва приблизително с 28 на 100, а в България повишаването е с 29 на 100, което е малко над междинното за континента. В Румъния обаче повишението е доста – с съвсем 150 на 100 на годишна основа през третото тримесечие. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР